Alliade Onderzoeksatelier

Gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl?

Leefstijl is je persoonlijke manier van leven. Het gaat om je gewoontes, de manier waarop je jouw leven inricht en de keuzes die je maakt. Denk bijvoorbeeld aan wat je eet, hoeveel je beweegt, hoeveel stress je hebt, wat je in je vrije tijd doet, maar ook aan je slaappatroon. Een gezonde leefstijl zorgt dat je beter in je vel zit en minder risico loopt op gezondheidsproblemen.

Hoe ziet een gezonde leefstijl eruit?

Een gezonde manier van leven bestaat uit: 

Gezond eten en drinken
Gezond en gevarieerd eten zorgt dat je lichaam beter werkt. Je hebt minder kans op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht.

Voldoende bewegen
Wanneer je elke dag minstens 30 minuten beweegt, worden je spieren sterker en krijg je meer controle over je lichaam. Je bloeddruk gaat omlaag. Je voelt je prettiger, hebt minder kans op een depressie en kunt je beter concentreren. 

Goed slapen
Om goed te kunnen functioneren is het belangrijk dat je gemiddeld 7 tot 8 uur per etmaal slaapt. Als je slaapt, herstelt je lichaam en verwerk je de ervaringen van overdag. Wanneer je niet goed slaapt word je moe, prikkelbaar en kun je je slecht concentreren. Ook is de kans op een depressie groter. 

Voldoende ontspanning
Stress is slecht voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid, vooral als het lang duurt. Daarom is het belangrijk om regelmatig te ontspannen en leuke dingen te doen. 

Sociale contacten
Je zit beter in je vel als je leuke contacten hebt met anderen. Of als je iemand hebt met wie je gevoelens en ervaringen kunt delen. 

Weinig verslavende middelen gebruiken
Verslavende middelen zoals alcohol, drugs en nicotine zijn slecht voor je gezondheid. Zeker wanneer je medicijnen gebruikt.

Een gezonde leefomgeving
De omgeving waarin je woont, werkt en je vrije tijd doorbrengt, heeft invloed op je gezondheid. Ten eerste gaat het om de inrichting van de ruimte, bijvoorbeeld om een woonkamer die niet te vol is zodat je er vrij kunt bewegen en niet makkelijk struikelt. Of om een werkplek die goed is afgestemd op jouw lichamelijke beperking. Ten tweede gaat het erom dat jij je er prettig voelt. Ten derde is derde is het belangrijk dat je leefomgeving uitnodigt tot gezond gedrag, bijvoorbeeld doordat er een hometrainer aanwezig of doordat er vlakbij natuur en wandelpaden zijn.  


 • OA_meisje met down.jpg

  Gezonde leefstijl en een verstandelijke beperking

  Lees meer

  Gezonde leefstijl en een verstandelijke beperking

  Veel mensen met een verstandelijke beperking bewegen te weinig, hebben slaapproblemen en eten niet gezond. Deze ongezonde leefstijl leidt vaak tot diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten.

  Op jongere leeftijd minder fit
  Mensen met een verstandelijke beperking zijn op hun 50ste even fit als 70-80 jarigen zonder verstandelijke beperking. Ook hebben ze net zoveel chronische ziekten en gebruiken ze evenveel medicijnen. Dit blijkt uit het GOUD-onderzoek.

  Minder goed gezonde keuzes kunnen maken
  Door hun verstandelijke beperking kunnen cliënten minder goed gezonde keuzes maken:

  • Ze weten niet welke etenswaren en gewoonten gezond of ongezond zijn.
  • Ze zijn gevoelig voor verleidingen (en kiezen hierdoor sneller zoete, zoute of vette producten).
  • Ze laten zich makkelijk beïnvloeden door anderen (ook als het gaat om verslavende middelen).
  • Ze zien geen oorzaak en gevolg. Ze begrijpen niet dat bepaalde keuzes een negatieve invloed op hun gezondheid hebben. En ze beseffen niet dat lichamelijke inspanning (waardoor je moe wordt en gaat zweten) goed voor hen is.

  Afhankelijk van anderen
  Door hun beperkte kennis en vaardigheden zijn mensen met een verstandelijke beperking voor een gezonde leefstijl afhankelijk van anderen. Vooral de begeleider speelt een belangrijke rol bij het aanleren van gezond gedrag.

 • OA_kennisbank

  Gezonde leefstijl bij ouderen

  Lees meer

  Gezonde leefstijl bij ouderen

  Voor veel ouderen is het moeilijk om er een gezonde leefstijl op na te houden. Ziektes en aandoeningen (zoals dementie, artrose of diabetes) zorgen vaak voor een slechte eetlust en problemen met kauwen, slikken, bewegen en slapen. Het verlies van zelfstandigheid, het overlijden van dierbaren en de verhuizing naar een woonzorgcentrum zorgen voor stress en soms voor eenzaamheid.

© 2021 - Alliade
scrollen