Alliade Onderzoeksatelier

Plegerbehandeling Reik heeft positieve invloed op jongeren

De poli seksuologie van Reik behandelt jongeren met een licht verstandelijke beperking en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De behandeling heeft een positieve invloed op het leven van de jongeren, zo blijkt uit onderzoek van Toegepast GezondheidsOnderzoek (TGO) van het UMCG. Onderzoeker Rimke Groenewold presenteerde de resultaten op 9 oktober aan Alliade en Reik.

Sinds 2008 behandelt de poli seksuologie van Reik mensen met een licht verstandelijke beperking en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Geen van de cliënten is na de behandeling teruggekeerd op de poli. Hoewel dit een goed teken lijkt, geeft dit maar beperkt inzicht in de effectiviteit van de behandeling. Om na te gaan hoe effectief de behandeling van Reik is, is onderzoek gedaan. Rimke Groenewold van TGO  interviewde jongeren die de plegerbehandeling hebben gevolgd, hun ouders of begeleiders en ketenpartners (zoals justitie en zorgorganisaties). 

Wat zijn de belangrijkste resultaten?

Uit het onderzoek blijkt dat de behandeling een positieve invloed heeft op de jongeren. Op één na gaven alle jongeren hun leven na de behandeling een hoger cijfer dan vóór de plegerbehandeling. Dat had verschillende redenen:

  • Geen van de jongeren pleegde na afronding van de behandeling opnieuw seksueel grensoverschrijdend gedrag.
  • De meeste jongeren gaven aan dat ze voorafgaand aan de behandeling nauwelijks tot geen kennis hadden over relaties en seksualiteit. Dankzij de behandeling weten ze nu goed wat wel en niet kan en mag op deze gebieden.
  • Het zelfvertrouwen van de jongeren was verbeterd.
  • Ze konden hun eigen grenzen beter aangeven en grenzen van anderen beter herkennen.
  • Relaties met hun ouders, broers en zussen waren verbeterd.
  • De behandeling hielp hen bij het verwerken van hun verleden: veel van de jongeren waren zelf ook slachtoffer van seksueel misbruik.
© 2020 - Alliade