Alliade Onderzoeksatelier

Participatief onderzoek: 'Echt voor en met de praktijk'

Bij participatief onderzoek zijn niet alleen onderzoekers betrokken, maar ook mensen uit de praktijk. Hierdoor ontstaat goed zicht op de vragen waar zorgprofessionals tegenaan lopen en kom je tot betere, werkbare oplossingen waarmee ze in de praktijk goed uit de voeten kunnen.

Waarom is participatief onderzoek zo waardevol?
Jeanet Landsman, senior onderzoeker bij de afdeling PWO van Alliade, is betrokken bij het implementatieonderzoek van basisbegeleidingsmodel BRAVO! binnen Talant. Samen met Jessica Michgelsen, onderzoeker bij Vilans, legt ze op Kennisplein Gehandicaptensector uit waarom participatief onderzoek zo waardevol is: 'Je krijgt zo veel gevoel met wat er in de praktijk gebeurt. Zo kun je makkelijker kennisproducten ontwikkelen die goed aansluiten bij de begeleiders. Je houdt vanzelf de focus op hoe je met theorie de praktijk kunt verbeteren.'

Meer weten?
Ben je benieuwd naar praktijkvoorbeelden van participatief onderzoek? Lees dan het artikel op Kennisplein Gehandicaptensector: Participatief onderzoek: 'Echt voor en met de praktijk'.

Verschillende onderzoeksmethodes
Participatief onderzoek is slechts één vorm van onderzoek. PWO gebruikt verschillende onderzoeksmethodes. Bij elke onderzoeksvraag kiezen we de methode die het beste past. Naast participatief onderzoek kan het bijvoorbeeld gaan om literatuuronderzoek, statistische vergelijkingen, enquêtes, metingen, diepte-interviews of observaties. Bij Werkwijze vind je meer informatie over de herkomst van onze onderzoeksvragen, de manieren waarop we onderzoek doen en de manieren waarop we de onderzoeksresultaten delen.

 

© 2021 - Alliade