Alliade

Gezin pakt door met Traject 78

Dat het gewone leven geen crossbaan is waar je naar believen kunt stunten, ontdekte de 15-jarige fietscoureur toen zijn gedrag gierend uit de bocht vloog. School schorste hem en zijn alerte moeder trok aan de bel bij Traject 78 van Reik, een flexibele en intensieve vorm van kortdurende hulp om jongeren weer naar school te bewegen. Met elkaar kregen ze de situatie weer op de rit.

De jonge crosser blijft graag anoniem. “Straks word ik nog beroemd”, schokschoudert hij vanonder zijn petje. Liever houdt hij zich gedeisd, zonder in de kijker te staan. “Dat hij eerder op een voetstuk stond bij bepaalde jongens, droeg mede bij aan zijn problemen”, legt Bart Kalkhuis van Traject 78 uit. “Door zijn lange, stoere voorkomen – ruim een kop groter dan de rest – keek de groep tegen hem op. Voor hij het goed en wel besefte, kwam deze jongen in een rol terecht waar hij moeilijk weer van los kwam en deed hij onbezonnen dingen die hem in de problemen brachten. Die groepsdruk is geen excuus, maar wel een gegeven waarmee we aan het werk zijn gegaan.”

 

Patronen doorbreken

De puber zelf zag eerst het probleem niet. Hoezo hulp nodig? En die schorsing van vier weken was toch een mooie vakantie? Maar hij voelde ook hoe thuis en op school het vertrouwen in hem weg was en dat zijn ruimte en kansen werden ingeperkt, zeker na aanraking met de politie. “Omdat je het toch met elkaar moet rooien, is samenspel zo belangrijk in ons traject”, stelt Kalkhuis, Pedagogisch medewerker Traject 78. “We begeleiden de jongere, maar ook de ouders en we praten met school of – als dat nodig is – andere instanties. De uitdaging is elke keer het doorbreken van negatieve patronen en het vinden van positieve aanknopingspunten.”

Snelle start

“Positief denken valt niet mee als er zoveel is gebeurd”, weet moeder nog, die slapeloze nachten had door het gedrag van haar jongste spruit. “We waren met de situatie aan en hadden hulp nodig. Daarom fijn dat we binnen een week van start konden met Traject 78, want als je met de handen in het haar zit wil je echt geen maanden op een wachtlijst staan. Bovendien moet die jongen weer naar school, je wilt verder. Door het traject met Reik kregen wij meer grip op onze zoon en kreeg hij een nieuwe kans. Bovendien werd bevestigd wat ik al dacht: dat hij beter af zou zijn op de rebound om zijn school af te maken.”

Praktijkman

De benjamin van het gezin voelt zich inderdaad goed thuis op de reboundvoorziening. Kleinere groepen, persoonlijke begeleiding, minder theoretische vakken en vier dagen stage in de praktijk. “Het liefst werk ik met mijn handen”, vertelt de praktijkman, die toch wel blij is dat hij een soort nieuwe start kan maken. “Ik wil de metaal in: draaien, frezen, lassen. Al timmer ik thuis ook graag in een schuurtje met m’n pa.” Fietscross doet hij ook weer. “Niet meer zo intensief als vroeger hoor, al die trainingen en wedstrijden legden best wel een druk op me. Nu ga ik wanneer ik zin heb, het is voor mijn plezier.”

 

Back-up

Op de vraag wat er is veranderd door Traject 78 zegt hij kort maar krachtig: “Echt álles gaat beter!” Moeder beaamt dat. Ze is opgelucht, al houdt ze de vinger nog goed aan de pols. “In het traject van drie maanden hebben we prima begeleiding en praktische handvatten gekregen van Reik. De verlenging daarna hielp ons om te oefenen met back-up voor de moeilijke momenten. Dat lijntje was heel fijn. Inmiddels is er weer vertrouwen opgebouwd, zowel thuis als op school. Onze zoon schermt zich af van foute vrienden en laat ander gedrag zien. We zitten weer op het goede spoor.”

 

© 2021 - Alliade
scrollen