Alliade

Samenspel Meriant en OuderenPsychiatrieFriesland

Met haar vijfenzestig lentes is Jannie Otter de jongste op de Vogelwijk in het Heerenveense woonzorgcentrum Coornhert State. Het goede samenspel tussen Meriant en OuderenPsychiatrieFriesland – beide onderdeel van Zorggroep Alliade – brengen Jannie de structuur, duidelijkheid en positieve stimulering die ze nodig heeft. “Op mijn moeilijke dagen blijf ik weleens in bed liggen, maar zij weten me er samen altijd weer bij te trekken.”

Jannie heeft een achtergrond in de psychiatrie en is bij tijd en wijle somber, angstig of op een andere manier uit haar doen. Om opname te voorkomen, is ze onder behandeling van een psychiater bij OuderenPsychiatrieFriesland. Naast medicatie krijgt Jannie regelmatig bezoek van psychiatrisch verpleegkundige Karin Talsma, die korte lijnen heeft met het zorgteam op Coornhert State. “Jannie heeft een stimulerende en activerende benadering nodig”, vertelt Karin. “Door de samenwerking verloopt dat prima en is de kans op terugval kleiner.”

Afleiding zoeken

“Ik zou er niet zonder kunnen”, zegt Jannie over de betrokkenheid van Karin, met wie ze een vertrouwensband heeft opgebouwd. “Want ik kan goed met het personeel op Coornhert State overweg, maar door mijn wisselvallige buien is er wel eens wat strijd. Dan weet het zorgteam dat ze altijd met Karin kunnen bellen. Ik heb periodes dat ik moeite heb mijn bed uit te komen en te eten. Maar als ik afleiding heb, dan gaat het meestal wel. Ik ben creatief met kleurboeken en handwerken, waarvoor ik allerlei ideeën vind op Facebook. Verder ben ik een spelletjesmens en zoek ik graag de gezelligheid bij mijn vriendin hier op de afdeling.”

Onder de mensen

Die vriendschap is Jannie heel dierbaar. “Toen ik na een hartinfarct terugkwam uit het ziekenhuis heeft zij drie nachten bij me geslapen omdat ik zo angstig was. Geweldig toch?” Karin merkt ook dat de vriendschap Jannie goed doet, net als de gezamenlijke huiskamer op de afdeling. “Het is in Coornhert State makkelijker voor haar om onder de mensen te komen. Dat helpt tegen het piekeren. Moeizame dagen zijn er nog steeds, maar als Jannie dingen blijft ondernemen, dan redt ze het prima. Sinds haar hartinfarct is het wel balanceren met medicatie en fysieke belastbaarheid, maar met elkaar vinden we wel een weg.”

Altijd dichtbij

Het samenspel tussen OuderenPsychiatrieFriesland en Meriant zorgt ook bij de familie voor duidelijkheid en vertrouwen. “Vooral mijn jongste zoon en schoondochter zijn heel betrokken”, vertelt Jannie. “Zij zitten ook bij het overleg tussen Karin en de zorg, zodat ze weten waar ze me het beste wel of juist niet bij kunnen helpen. Want soms wil ik even niks, maar is het toch beter om het zelf te doen.” Karin vult aan: “Door de structuur op Coornhert State is Jannie hier goed op haar plek. We zoeken naar de kleine dingen die het leven aangenaam maken en bij angst, paniek of een sombere bui is er altijd iemand dichtbij.”

© 2021 - Alliade
scrollen