Alliade

Resultaten Talant 2017

Duidelijk en transparant. Dat willen we ook zijn wanneer het gaat om onze verslaglegging over Kwaliteit en Veiligheid.

Ons nieuwe periodieke online verslag Kwalitijd geeft u in één oogopslag een duidelijk beeld van waar wij voor staan. Onze visie, hoe wij iedere dag hard werken om de kwaliteit van onze zorg te borgen en waarom onze teams graag de beste willen zijn. Hoe wij dit organiseren en toetsen leest u al ‘swipend’ op uw tablet of mobiel of gewoon achter de PC.

En nog belangrijker: hoe waardeert onze cliënt en zijn verwant ons zorgaanbod? Ook deze metingen vindt u terug in Kwalitijd. Wij nodigen u graag uit een kijkje te nemen.

 

Resultaten Talant 2018

Maart 2018: rapport inspectiebezoek Drachten

Trots op resultaten onderzoek inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is zeer positief over hoe Talant in Drachten omgaat met medicatieveiligheid. De inspectie bezocht de locatie Wouden 22 en richtte zich met name op het toedienen van psychofarmaca, medicijnen die veel worden gebruikt bij cliënten met onbegrepen gedrag. Op alle punten scoorde de locatie een dikke voldoende. Directeur Oedo Zwart is trots op de leidinggevende, het team en alle overige betrokkenen en op het resultaat dat ze hebben gehaald.

Het is belangrijk om heel bewust om te gaan met het gebruik van psychofarmaca. Ze werken niet bij iedereen en kunnen voor cliënten behoorlijke bijwerkingen hebben. Cliënten kunnen suf worden, een hoge bloeddruk krijgen of overgewicht en hebben soms een hoger risico op vallen. Reden om met enige regelmaat te checken of de medicijnen nog nodig zijn of dat ze juist afgebouwd kunnen worden.

Onderzoek Vilans
In 2012 is Talant een groot project gestart over medicatieveiligheid. Daarnaast doet Talant met meerdere locaties mee aan Beter af met minder? Bewust gebruik van psychofarmaca, een programma dat wordt ondersteund door Vilans. Deze aandacht voor het veilig en goed gebruik van medicijnen werpt dus vruchten af.

De Inspectie was lovend over de aanpak van Talant. Zo is het gebruik van deze zware middelen steeds onderwerp van gesprek tijdens cliëntbesprekingen. Er wordt kritisch gekeken naar het langdurig gebruik ervan en of de middelen ook kunnen worden afgebouwd om zo de kwaliteit van leven van cliënten te verbeteren.

Houdbaarheid
De inspecteur controleerde verder onaangekondigd of medicatie goed werd vastgelegd en afgetekend. Dat was het geval. Ook werden de medicijnen op de juiste manier bewaard en was te allen tijde de houdbaarheid goed te controleren.

Februari 2018: rapport inspectiebezoek de Omswaai

De inspectie concludeert dat de zorg op de Omswaai van ruim voldoende kwaliteit is

Op 12 september 2017 bracht de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting een inspectiebezoek aan de Omswaai. De inspectie concludeert dat de zorg bij de Omswaai op 14 van 15 beoordeelde normen geheel of grotendeels voldoet. De inspectie constateert dat zorgverleners en behandelaars veel aandacht hebben voor de cliënt. Ook werken zij op een multidisciplinaire manier samen om de cliënt goede zorg te bieden en verder te helpen. 

Wel kan de dossiervorming op een aantal punten beter en vraagt het bewustzijn rond de uitvoering van de Wet Bopz extra aandacht. De registratie van toepassingen van vrijheidsbeperking en meldingen van dwangbehandeling en middelen en maatregelen aan de inspectie  waren ten tijde van de audit nog niet op orde. Inmiddels wel. De verbeterpunten komen niet als een verrassing. Uit een interne audit in juli 2017 kwamen beide verbeterpunten ook al naar voren. Op alle punten is inmiddels verbetering gerealiseerd.

De inspectie sluit het inspectiebezoek bij de Omswaai af. Zij heeft voldoende vertrouwen in de kwaliteit van zorg en de verbeterkracht bij de Omswaai.

© 2019 - Alliade