'Revalideren om straks mijn man weer te kunnen verzorgen'

2 juni 2022

Een aantal weken geleden werd mevrouw Van Dam (fictieve naam vanwege privacy) opgenomen bij revalidatiecentrum De Linde voor haar been. Deze locatie van Alliade ouderenzorg (voorheen Meriant) zit in ziekenhuis Tjongerschans en ondersteunt kwetsbare en oudere patiënten na een operatie, ziekte of ongeval. Mevrouw Van Dam is met hulp van het team specialisten druk bezig aan haar herstel. En ze heeft een duidelijk doel: snel weer naar huis om daar weer vertrouwd, zelfstandig en misschien met wat extra hulp voor haar man te zorgen.

‘Na meer dan 50 jaar getrouwd te zijn laat je elkaar niet in de steek’
“Toen ik in het ziekenhuis was opgenomen kwamen ze erachter dat ik af en toe door mijn been zakte”, vertelt mevrouw Van Dam. “Dat is de reden dat ik nu bij de revalidatie zit.” Vanuit de ziekenhuisopname is ze doorgestuurd naar revalidatiecentrum De Linde. Sinds 2019 biedt Alliade ouderenzorg hier revalidatie op maat in een vleugel van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. Mevrouw Van Dam: “Het is waarschijnlijk zo gekomen door overbelasting. Ik ben mantelzorger voor mijn man. Mantelzorg is 24/7.” Voor haar is dat het logische om te doen. “Je doet het gewoon voor hem, na meer dan 50 jaar getrouwd te zijn laat je elkaar niet in de steek. Ik zie het als een stukje opoffering.” Nu is ze dus druk bezig met haar herstel. “Om weer kracht in het been te krijgen. En er niet meer doorheen te gaan, waardoor het valrisico minder wordt.” Op die manier kan ze dan ook weer zelf voor haar man gaan zorgen.

De Linde is voor mij ‘de hemel’
Mevrouw Van Dam is erg tevreden over haar verblijf bij De Linde. “De behandelwijze, de manier waarop de medewerkers luisteren naar wat ik nodig heb, het eten en de vrolijkheid van de medewerkers. Dat is fijn hier. De hele manier van behandeling waardeer ik gewoon heel erg.” Ook haar eigen kamer bevalt erg goed. Het is er als nieuw, met een eigen keukenblok en ruime, moderne badkamer. “Dit is toch een hartstikke mooie kamer?” zegt ze, al wijzend naar de kamer. “Het draait natuurlijk vooral om de behandeling, maar het is zeker een prettige bijzaak dat ik een fijne plek heb”, aldus mevrouw Van Dam. Ze noemt De Linde in vergelijking met andere plekken zelfs ‘de hemel’.

Samen kijken naar welke zorg nodig is
Tijdens revalidatie bij De Linde krijgen de patiënten hulp van verschillende specialisten. In afstemming met de patiënt wordt gekeken welke zorg nodig is. “Ik krijg hulp van de fysio, maatschappelijk werk en de specialist ouderengeneeskunde. Ergotherapie vond ik bijvoorbeeld niet nodig, en dat vonden ze zelf ook niet hoor”, vertelt mevrouw Van Dam. Er wordt ook samengewerkt met ziekenhuis Tjongerschans. “Mijn behandelend arts hier heeft laatst bijvoorbeeld nog even overlegd met de neuroloog. Die samenwerking tussen De Linde en het ziekenhuis gaat als vanzelf, want het zit zo dichtbij elkaar.”

Inspraak in de eigen behandeling
Bij De Linde richten ze de behandeling specifiek in op de wensen en feedback van de patiënt. “Ik heb op een gegeven moment op papier gezet wat ik zelf vond en wilde”, vertelt mevrouw Van Dam. “Ik had wat punten opgeschreven die ik belangrijk vond. Daar ging de arts vervolgens mee verder.” Op die manier luisteren naar de wensen en behoeften zorgt voor een mooie samenwerking met de specialisten om de behandeldoelen te halen.

‘Ik kijk vanuit een andere hoek naar de zorg’
Mevrouw Van Dam heeft vroeger zelf ook gewerkt als verpleegkundige. “Ik kijk daardoor ook vanuit een andere hoek naar de zorg. Tijdens de coronaperiode was ik hier ook en zag ik hoe enorm hard ze werkten. Constant rondlopen in warme beschermende pakken en communiceren met briefjes tegen de ramen.” De bewondering voor de medewerkers is duidelijk te horen. “En ook toen dachten ze nog steeds aan de wensen van de patiënten. Zo had ik voorgesteld om een fiets op de gang te plaatsen, zodat er nog iets van therapie mogelijk was. Dat werd toen meteen opgepakt. Zo keken we samen wat nog wél kan, ondanks de moeilijke tijden.”

Thuis verder met revalideren
Het doel van De Linde is dat patiënten zo snel als mogelijk is verder revalideren in de thuissituatie. Daarbij kunnen ze eventueel thuiszorg en/of behandeling van Alliade ouderenzorg krijgen. Mevrouw Van Dam: “Ik ben er echt op gericht om zo snel mogelijk weer naar huis te gaan. Ik heb binnenkort een evaluatiegesprek en daar gaan we de ontslagdatum vaststellen. Er is ook al gesproken over de hulp die we dan thuis gaan krijgen.”

Zonder rollator en weer autorijden
“Het grootste doel in mijn herstel is dat ik zonder rollator weer kan functioneren. Wat mij ook wat meer mogelijkheden geeft, zoals weer autorijden. Dat helpt me enorm bij het zorgen voor mijn man en geeft me ook wat vrijheid voor mezelf.” Dat zijn de dingen waar ze hard voor aan het werk is, samen met het team van revalidatiecentrum De Linde.

Meer weten over revalidatie bij Alliade ouderenzorg?
Bekijk wat ons team specialisten voor je kan betekenen op onze speciale revalidatiepagina.

De foto's bij dit bericht zijn ter illustratie.

  • Delen

Kenmerken


Categorieën
Hoofdgebieden Ouderenzorg
Subcategorieën Revalidatie
Leeftijdscategorieën Volwassenen
Ouderen
  • Delen