Alliade

Alliade trots op veilige ICT

​Ze zijn trots bij automatisering en informatisering. En terecht. Alliade heeft als eerste Friese zorgorganisatie het NEN 7510 certificaat gehaald. Dat betekent dat onze ICT-processen en informatiebeveiliging dik in orde zijn. Dat is iets om trots op te zijn.

NEN 7510 ziet toe op hoe een organisatie zijn ICT-processen heeft ingericht en of het veilig is. Daarbij gaat het niet alleen om techniek, maar bijvoorbeeld ook om autorisaties. Neem bijvoorbeeld het cliëntdossier. Afhankelijk van de rechten mogen daar bepaalde mensen in kijken of in schrijven.

Autorisaties

Alliade heeft dit zo ingericht dat mensen die geen rechten hebben er ook niet in kunnen en gevoelige informatie niet bij mensen terecht kan komen voor wie het niet is bedoeld. Daarmee voldoen we ook aan de regels op het gebied van de Wet op de privacy (AVG). Hoewel alle autorisaties nog niet bij iedere stichting helemaal op orde zijn – hier wordt nog hard aan gewerkt – is de manier waarop we het inrichten en aanpakken goed. ''De basis is heel goed op orde'', aldus Richard Oynhausen, Concern Information Security Officer van Alliade en vanuit die rol nauw betrokken bij alles wat met ICT en veiligheid te maken heeft.

Datacenter

Gaat er een keer iets niet goed, dan is het zo georganiseerd dat we snel kunnen ingrijpen en zaken onder controle hebben. Ook het datacenter, waar de servers staan, is veilig. ''De toegangscontrole voldoet aan strenge voorwaarden. Je komt niet zomaar binnen'', verzekert Hugo Borgstein, manager automatisering. Alleen onder begeleiding kunnen medewerkers bij servers komen. De continuïteit van informatie is geborgd door dubbel uitgevoerde back ups en controles.

Teamprestatie

Zeker dertig mensen zijn nauw betrokken geweest bij de certificering. Zij zijn uitgebreid geïnterviewd of hebben heel hard gewerkt om de puntjes op de 'i' te zetten. Daarmee is het volgens Hugo en Richard een echte teamprestatie. Het betekent overigens niet dat Alliade nu achterover kan leunen.

Scherp blijven

''We blijven ons ontwikkelen, ook op ICT-gebied. Dat vraagt ook steeds aanpassingen of nieuwe oplossingen op het gebied van veiligheid en stabiele systemen. In techniek en in processen is het misschien op orde, maar het blijft mensenwerk. Er kan ook een datalek ontstaan doordat een medewerker iets niet goed doet. Daar moeten we altijd scherp op blijven.''

© 2019 - Alliade