Alliade

Prijswinnend Alliade spel ‘Ontregel!’ nu beschikbaar

Vanaf vandaag is het laagdrempelige bordspel ‘Ontregel!’ beschikbaar. Ontregel! zorgt voor inzicht in het nut van bepaalde regels op een zorglocatie. Samen wordt besloten ‘is de regel nog van toepassing, kan de regel afgeschaft worden of is er een afspraak te maken?’.

Landelijk wordt er hard gewerkt om de vele regels voor zorgprofessionals terug te dringen. Maar hoe zit dit voor de cliënten zelf? De praktijk wijst uit dat juist deze groep wordt overspoeld met regels, afspraken en vrijheidsbeperkte maatregelen. Vaak spreken die regels elkaar tegen, zijn ze verouderd, eenzijdig opgesteld en worden ze niet gedragen door cliënten. Ontregel! helpt het aantal regels te verminderen en doet dit samen met de cliënten, verwanten en begeleiders.

Positieve impact op de groep
Vollie Oosterveld (pedagogisch medewerker) speelde dit spel in de pilotfase en iedereen was zeer enthousiast. Vollie: "Het mooie was dat we bepaalde regels direct konden afschaffen. Het was een hele opluchting voor de jongeren die op de locatie wonen, ze vonden het helemaal super”. Vollie vindt de uitkomst erg bijzonder en “de werk- en leefsfeer is zichtbaar veranderd."

Gelijkwaardigheid en autonomie
Het doel van het spel is om actief bij te dragen aan meer gelijkwaardigheid tussen cliënten en begeleiders. Het spel is voor elke doelgroep, maar met name voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Ontregel! draagt bij aan het verminderen van vrijheid beperkende maatregelen, geeft meer regie aan hulpvragers en geeft een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel. ​​​

Nu voor iedereen beschikbaar
Ontregel! is uitgewerkt door Alliade in samenwerking met de NHL, Hanzehogeschool, Zorgbewegers en Klare Koek. Uiteraard in nauwe samenwerking met cliënten en verwanten. Na de succesvolle landelijke pilot is het bordspel nu voor iedereen beschikbaar. Er zit een handleiding met handige tips en vragen bij om tot echte afspraken te komen. Het spel is kostendekkend en in beperkte oplage gemaakt.

Ontregel! bestellen

© 2020 - Alliade