Alliade

'Wat zij doet, is goud!'

Winnaar Anja.jpg

Anja de Boer (61) is uitgeroepen tot dé Ster van Zorggroep Alliade. Al vijf jaar is ze enthousiast vrijwilliger bij Superrr (onderdeel van Support & Co), een buurtsupermarkt in het Noord-Hollandse dorp ’t Veld. Met haar tomeloze inzet geeft Anja anderen een goed gevoel.

“Een verkiezing? Ik had geen idee! Dat ik tot Ster van Alliade ben verkozen, kwam als een totale verrassing. Zelf vind ik het niet zo bijzonder wat ik doe, voor mij is het eigenlijk heel gewoon. Ik heb 25 jaar als creatief therapeut met ouderen in een verpleeghuis gewerkt. Vervolgens was ik mantelzorger van mijn moeder. Na haar overlijden dacht ik: en nu? Toen kwam Superrr op mijn pad, nu vijf jaar geleden.”

Anja: 'Ik vind het heel gewoon wat ik doe'

Er zijn voor anderen

Met een groep vrijwilligers ontvangt Anja bij toerbeurt mensen uit het dorp die in de buurtsuper komen voor een kletspraatje of een kop koffie. “Ik ben er elke dinsdagmorgen en dat vind ik zo gezellig. In die paar uurtjes doe ik van alles. Ik maak een praatje met klanten en bied hen ondersteuning. Dat varieert van het uitzoeken van boodschappen en iemand helpen met pinnen tot het schrijven van een adres op een ansichtkaart of samen een breipatroon bekijken. Vaak fungeer ik als luisterend oor en schenk ik aan de grote tafel in de winkel een kop koffie voor iemand in. Mijn doel is simpelweg om er te zijn voor anderen. Laatst zei een oudere dame dat ze dagelijks naar de winkel komt, omdat ze anders niemand heeft om mee te praten. Dat ik voor zo iemand even het verschil kan maken, doet me goed.“

Helpende hand

“De meiden die hier werken, staan weleens alleen in de winkel en kunnen dan alle hulp gebruiken”, gaat Anja verder. “Ik vind het een kleine moeite om ze te ontlasten door bijvoorbeeld iets langer te blijven, zodat ze tussen de middag even een broodje kunnen eten en de winkel dan niet onbemand is. Kassawerk doe ik niet hoor, meestal maak ik een gezellig praatje tot de meiden weer terug zijn. Er komen hier ook vaak kinderen en dat vind ik fantastisch. Laat ze maar op dinsdagmorgen komen, zeg ik altijd. Ik vul met plezier de kannen limonade en leg lekkere koekjes klaar.”

Gelukkig mens

“Dit werk past bij me, ik voel me hier goed bij. Als anderen het leuk hebben, ben ik ook blij. Zelf heb ik best veel meegemaakt. Op m’n zeventiende liep ik na een verkeersongeluk een dwarslaesie op. Sindsdien ben ik aan een rolstoel gebonden. Mijn ervaring is dat het weinig zin heeft om achterom te kijken, daar krijg je alleen maar een stijve nek van! Natuurlijk heb ik net als ieder ander ook mindere dagen, maar ik probeer positief te zijn en door te zetten. Ik ben een optimist en pik graag de lekkerste krenten uit de pap. Dit vrijwilligerswerk hoort daarbij, het geeft me energie en ik word er een gelukkiger mens van. Het is fijn als mensen zeggen: ‘ha, daar ben je weer’. Sommigen leggen weleens een bloemetje of iets lekkers voor me neer. Dat hoeft echt niet, maar ik ben wel verschrikkelijk blij met die waardering.”

Martina: 'Ze is een super vrijwilliger!'

Martina Mens nomineerde Anja:

“Anja is een supervrijwilliger, de eerste aan wie ik dacht bij deze verkiezing. Ze zet zich voor alles en iedereen in. De laatste tijd hebben we een lage personeelsbezetting. Anja vraagt dan hoe ze ons kan helpen. Wat in haar bereik ligt, doet ze gewoon. Dat is goud. Veel mensen komen speciaal op dinsdagmorgen naar de winkel, omdat ze weten dat Anja er dan zit. Ze is altijd in voor een praatje en zorgt ervoor dat iedereen zich welkom voelt. Ook kinderen zijn gek op haar. Als ze haar rolstoelfiets zien staan, beginnen ze al te juichen. Anja is degene die met Sint Maarten zakjes snoep vult en onvermoeibaar leuke dingen bedenkt voor de kinderen die hier komen. Zij voegt echt iets toe.”

© 2020 - Alliade