Alliade

"Het gaat om de cliënten”

CorrieV2.jpg

Corrie van Hilten was genomineerd als Ster van Alliade. Ze viel op door haar tomeloze inzet voor Leeuwarden Fryslân 2018. Mede dankzij haar enthousiasme en doorzettingsvermogen werd meedoen voor mensen met een beperking aan het Culturele Hoofdstadjaar mogelijk. Cliënten deden mee als bezoeker, vrijwilliger en artiest.

“Een Alliade Ster. Van mij hoeft dat allemaal niet zo. Het gaat om de cliënten”, geeft Corrie aan. Lang twijfelde ze of ze wel naar de verkiezingsavond zou moeten gaan. Zelfs nog toen ze al in de limousine zat. Pas toen de limousine een tussenstop maakte in Surhuisterveen om ook een hele groep genomineerde cliënten op te halen, kwam ze in haar element.

Zorg en cultuur verbinden

Meedoen van mensen met een beperking is haar missie. Het Culturele Hoofdstad-jaar heeft geholpen om de mogelijkheden van cliënten aan een breed publiek te tonen. Op haar geheel eigen wijze zorgde zij voor verbindingen met prominenten van Leeuwarden-Fryslân en bestuurders van Zorggroep Alliade en Talant.

Meerwaarde van meedoen

“Het Culturele Hoofdstad-jaar heeft ons zoveel plezier gebracht, dit gaan we vasthouden en uitbreiden. Cultuur en meedoen levert heel veel op; trots, nieuwe vrienden, meer zelfvertrouwen en het gevoel om erbij te horen. Maar ook genieten van zoveel moois, gezien worden, je niet meer verveeld en eenzaam voelen en meer werkplezier. Ik wil graag dat al het moois van 2018 doorgaat. En ook mensen met een verstandelijke beperking, hun begeleiders en ouders en verwanten willen dat.”

Aandacht voor cultuur blijft

“In 2013 startte de samenwerking tussen Talant en LF2018. Het begon eigenlijk toen ik hoorde dat Leeuwarden-Fryslân voor iedereen was. Ik dacht toen; ‘dat wil ik nog wel eens zien, want ik ken een groep die heel vaak vergeten wordt.’ In 2015 gingen we los met oefenen voor Culturele Hoofdstad. Meedoen heeft heel veel opgeleverd. In totaal hebben we zo'n 2500 cliënten geteld bij 57 verschillende activiteiten. Ik stop dit jaar per 1 juli, maar de aandacht voor het meedoen aan cultuur bij Talant gaat door.”

Groot compliment

Corrie werd door Hilde Koopmans namens de stuurgroep Talant-KH2018 genomineerd als Ster van Alliade: “Mensen met een beperking gingen eropuit in 2018. Ze schitterden op het podium als artiest en staken hun handen uit de mouwen als vrijwilliger. Corrie heeft hier als drijvende kracht enorm bij geholpen. De resultaten verdienen een groot compliment.”

© 2020 - Alliade