Alliade

'Ik wil niet alleen aan mezelf denken, maar ook aan een ander’

Hannie_lachend.jpg

Sommige mensen hebben ondanks hun persoonlijke omstandigheden een talent voor optimisme. Echt bijzonder wordt het als je die positiviteit om je heen strooit als confetti! Hannie Groot Landeweer (67) doet dat al jaren als vrijwilliger bij Meriant én als lid van de cliëntenraad. Niet gek dus dat zij werd genomineerd als Ster van Alliade.

“Mijn man woonde twee jaar op de Meriant-locatie Anna Schotanus in Heerenveen”, vertelt Hannie. “Daarna verhuisde hij naar woonzorgcentrum LindeStede in Wolvega. Daar heeft hij een jaar gewoond, tot aan zijn overlijden, nu vier jaar geleden. Gedurende zijn verblijf in Anna Schotanus was ik nog niet officieel vrijwilliger, maar ik voelde me wel betrokken bij zijn medebewoners en de medewerkers. Daarom organiseerde ik eens per twee weken een muziekmiddag. Toen mijn man nog gezond was, was hij erg muzikaal: hij maakte zelf harpen en luiten en trad er in klederdracht mee op. Tijdens zijn ziekte kon hij alleen nog maar wat trommelen, maar daar genoot hij wel van. Op de muziekmiddagen bracht ik verschillende instrumenten mee. Niet alleen mijn man vond het fantastisch; de andere bewoners ook! Na afloop vroegen ze meteen wanneer de eerstvolgende muziekmiddag op het programma stond.” 

Voor een ander

Ook in Wolvega had Hannie aandacht voor de cliënten. “Ik betrok ze bij de gesprekken, dronk een kop koffie met ze of ik nam ze mee naar buiten.” Daarnaast werd Hannie lid van de cliëntenraad, nu bijna vijf jaar geleden. Als secretaris vergadert ze maandelijks en komt ze op voor de belangen van de bewoners. “In mijn beleving is het gewoon zo gelopen. Ik doe wat ik vind dat ik moet doen. Mijn werk in de cliëntenraad zie ik als maatschappelijke betrokkenheid. Zorgen zit nou eenmaal in me. Ik heb jarenlang in een zakelijke omgeving gewerkt, maar als ik het zou mogen overdoen, zou ik voor de zorg kiezen. Daar ligt mijn hart. Het geeft me voldoening en ik voel me er nuttig bij. Bovendien ben ik gelovig; vanuit die overtuiging wil ik niet alleen aan mezelf denken, maar ook iets voor een ander betekenen.”

Gezellig

Naast haar werk voor de cliëntenraad is Hannie elke dinsdagmorgen als vrijwilliger op afdeling De Brummel in LindeStede te vinden. “Ik drink koffie met de bewoners en luister naar hun verhalen. Dat is heel gezellig! Vaak zitten we aan de Tovertafel, waar een beamer spelletjes op projecteert. Ik weet meestal precies welk spel bij welke bewoner past. Ook ga ik regelmatig naar de Beleeftuin. Met de een maak ik een wandeling, met de ander ga ik schoffelen. Via Meriant volgde ik een natuureducatiecursus bij het IVN, daar haal ik veel tips uit. Zo houd ik nu een spiegeltje onder de neus van bewoners die hun hoofd niet meer goed kunnen optillen. Op die manier kunnen ze toch naar de bomen kijken. We plukken bloemetjes en takjes, om die later als ‘schilderijtje’ op papier te plakken. Sommige bewoners geef ik bij binnenkomst en als ik wegga een hand. Voor deze mensen voelt het alsof ik persoonlijk voor hen kom. Vaak mag ik niet eens meer naar huis!”
 

Hannie: ‘Dat ik deze mensen blij kan maken, doet me veel’

Kleur geven

Hannie haar man leed aan FTD, Frontotemporale Dementie, een ziekte die al op relatief jonge leeftijd voorkomt. Hannie: “Het begint met gedragsverandering en later volgt de vergeetachtigheid. Het gedrag van mijn man veranderde ingrijpend. Ik moest ermee leren omgaan en dat was niet eenvoudig, zeker omdat onze kinderen nog pubers waren. Maar ik sta vrolijk en positief in het leven. Van huis uit ben ik ook wel wat gewend. Mijn zus is zwaar verstandelijk beperkt en mijn broer heeft een licht verstandelijke beperking. Als bewoners met een gedragsstoornis wat minder lief doen, weet ik hoe ik daar mee om moet gaan. Ik blijf altijd aardig. Meestal vinden ze het leuk als ze me zien, hoor! Dat ik deze mensen blij kan maken, doet me veel. Het geeft me energie en ik voel me erg prettig als ik weer naar huis ga. De cliënten hebben het niet altijd gemakkelijk in hun leven. Als ik hun dag net wat meer kleur kan geven, heb ik mijn doel bereikt.”

© 2020 - Alliade