Onderzoekers PWO tweede bij NPGZ Stimuleringsprijs 2022

24 juni 2022

Het Noordelijk Platform Gehandicaptenzorg (NPGZ) reikt elk jaar een prijs van 10.000 euro uit voor een innovatief project dat bijdraagt aan de kwaliteit van leven van mensen met een beperking. Rixt Huls en Anja de Vries, arts verstandelijk gehandicapten en verpleegkundig specialist en daarnaast allebei onderzoeker bij PWO, werden met het WatchPAT-project tweede.

Mensen met downsyndroom: bijna 80% slaapapneu
In hun presentatie voor de jury vertelden Rixt en Anja dat bijna 80% van de mensen met downsyndroom slaapapneu heeft, maar dat in de praktijk sprake is van forse onderdiagnostiek omdat een officieel slaaponderzoek in een slaapcentrum of ziekenhuis als (te) belastend wordt ervaren.

Laagdrempelig vaststellen, laagdrempelig behandelen
Aan de hand van hun onderzoek lieten ze zien dat slaapapneu met de WatchPAT op een laagdrempelige manier kan worden vastgesteld. Ook gaven ze aan dat een groot aantal deelnemers houdingsafhankelijke slaapapneu bleek te hebben. Nu duidelijk is hoe slaapapneu laagdrempelig kan worden vastgesteld, willen Rixt en Anja in een vervolgstudie onderzoeken met welke hulpmiddelen houdingsafhankelijke slaapapneu op een laagdrempelige manier kan worden behandeld. Door een tijdige diagnose en een tijdige behandeling kan de kwaliteit van leven sterk toenemen.

Meer over de winnaar en genomineerden
De winnaar van de NPGZ Stimuleringsprijs 2022 was Trajectum, met een initiatief om stress bij mensen met een lichte verstandelijke beperking te verminderen door biofeedback en muziek. Over dit project en de projecten van de andere genomineerden lees je meer in het artikel in NTZ.

Meer over de WatchPAT en slaapapneu bij downsyndroom
Wil je meer weten over de WatchPAT en slaapapneu bij mensen met downsyndroom? Rixt en Anja spreken de komende tijd op 2 congressen:

 

  • Delen
  • Delen