Karen en Anna winnen PWO Stimuleringsprijs en Scriptieprijs 2022!

2 juni 2022

Elk jaar reikt Alliade de PWO Stimuleringsprijs uit aan een medewerker die zich op een uitzonderlijke manier heeft ingezet voor praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek binnen Alliade en een bijzondere groei heeft laten zien. Ook is er jaarlijks de PWO Scriptieprijs, die wordt toegekend aan een afstudeerder met een scriptie van hoge wetenschappelijk kwaliteit met relevantie voor de praktijk. De winnaars van 2022: Karen van Huizen-van Oosten (gedragskundige op De Wissel in Beetsterzwaag) en Anna Spoelstra (begeleider in Kollum en student verplegingswetenschappen)! Ze ontvingen hun prijs uit handen van Vincent Maas tijdens de Alliade Kennisdag.

Met veel kennis, kunde en gedrevenheid breed ingezet
Karen verdiept haar vak als gedragskundige graag met onderzoek en heeft zich afgelopen jaar met veel kennis, kunde en gedrevenheid voor verschillende onderzoeksprojecten ingezet, waaronder het WatchPAT-onderzoek, onderzoek naar dementie bij mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke (en meervoudige) beperking en het onderzoeksvoorstel voor een kortere niveaubepaling die voor cliënten minder belastend is. Karin schroomt ook niet om haar tanden te zetten in een lastig en omvangrijk onderwerp als begeleidingsmethodieken. Welke methodieken zijn voor welke doelgroepen beschikbaar? En hoe goed zijn ze onderbouwd en toepasbaar in de praktijk? Vragen die niet alleen voor Alliade, maar voor de hele sector zeer relevant zijn.

Doorzettingsvermogen, enthousiasme en sterke groei
Ondanks krapte binnen haar vakgroep en onder soms lastige persoonlijke omstandigheden heeft Karen steeds doorgezet, is ze als onderzoeker sterk gegroeid en gaat ze nieuwe uitdagingen niet uit de weg, waarbij haar enthousiasme duidelijk merkbaar is. Karen is bescheiden en stapt niet snel op de voorgrond, terwijl ze daar volgens de jury alle reden toe heeft. De terechte winnaar van de Stimuleringsprijs, aldus het juryrapport.

Veel gedrevenheid en frisse blik
Anna deed voor haar scriptie literatuuronderzoek naar pseudodementie bij mensen met een (zeer) ernstige verstandelijk beperking. Hierbij zocht ze zeer zelfstandig en zorgvuldig uit welke symptomen van dementie bij deze doelgroep mogelijk kunnen worden verklaard door een andere oorzaak (zoals problemen met horen of zien, pijn en depressie). Ook onderzocht ze hoe vaak deze pseudodementies voorkomen. Volgens de jury is Anna deze complexe puzzel met veel gedrevenheid en een frisse blik aangegaan.

Hoe herkennen we dementie?
Het afstudeerproject van Anna was een deelonderzoek binnen het nog lopende, bredere promotieonderzoek naar dementie bij mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke (en meervoudige) beperking. Deze doelgroep wordt steeds ouder, waardoor dementie bij hen ook steeds vaker voorkomt. Maar hoe herkennen we de achteruitgang als iemand altijd al erg beperkt was in zijn functioneren? Anna’s scriptie is zeer relevant om hier grip op te krijgen.

Meer weten?

  • Meer weten over de onderzoeken die binnen Alliade lopen of zijn afgerond? Bekijk dan het onderzoeksoverzicht en klik verder bij de onderwerpen die je interessant vindt.
  • Benieuwd naar de eerdere winnaars van de PWO Stimuleringsprijs en Scriptieprijs? Ook die vind je op de PWO-website.

  • Delen
  • Delen