Anneke: 'Het is altijd gezellig'

Samen met een aantal vrijwilligers verzorg ik in LindeStede in Wolvega een creatief uurtje op de woensdagochtend. Dit doe ik al ruim 8 jaar.

Samen met een aantal vrijwilligers verzorg ik in LindeStede in Wolvega een creatief uurtje op de woensdagochtend. Dit doe ik al ruim 8 jaar.

Eerst in een ruime opzet onder leiding van activiteitenbegeleiders en nu alweer een hele tijd in een kleinere opzet met alleen vrijwilligers.

Schildersclubje
Vorig jaar ben ik bij BerkenStede in Wolvega op de dinsdagochtend een schildersclubje begonnen. Dat vind ik echt geweldig. Ik heb een aantal vaste bewoners die trouw elke week komen, maar als iemand ons ziet zitten in de hal en ze hebben zin, mogen ze gerust aanschuiven om mee te schilderen. Alleen kijken en even gezellig een babbeltje maken is natuurlijk ook altijd prima.

Gezellig
Ik denk dat de meerwaarde van vrijwilligers is, dat we de mensen net dat stukje extra kunnen bieden, waar normaal gesproken maar weinig tijd voor is. Het is altijd gezellig, op woensdag draaien we er muziek bij. Dan wordt er spontaan meegezongen. Op beide locaties wordt er veel gelachen, maar er is ook ruimte voor een gesprekje. Heel vaak zien we weer kleine lichtjes flikkeren in de ogen van de bewoners en dat is heel fijn.

Voldoening
In eerste instantie ben ik bij Alliade ouderenzorg (voorheen Meriant) binnengerold in een re-integratietraject. Helaas bleek het traject te zwaar vanwege mankementen aan mijn rug. Dat ik daarmee moest stoppen, vond ik erg jammer. Gelukkig kon ik wel een paar uur vrijwilligerswerk komen doen. Dat is alweer 9 jaar geleden. Het geeft mij voldoening om met dingen bezig te zijn die ik leuk vind, maar ik vind het nog veel leuker als ik andere mensen daarin kan meetrekken en hen een paar creatieve en gezellige uurtjes kan bezorgen. Zij blij, ik blij, het is een wisselwerking.

Vrijwilligers
We leven in een maatschappij waar we niet meer zonder vrijwilligers kunnen. Ook Alliade ouderenzorg heeft ze nodig. Ik kan niet voor alle afdelingen van Alliade spreken, maar bij ons groepje ‘creatief’ kunnen we altijd mensen gebruiken, zodat we nog meer bewoners blij kunnen maken.