• Rita: 'Het voelt als familie'

Rita: 'Het voelt als familie'

Mijn vrijwilligerswerk is mijn passie. Ik heb iets met oudere mensen. Misschien omdat ik zelf nooit een echte opa of oma heb gehad of omdat mijn vader in het verpleeghuis niet de aandacht kreeg die hij nodig had.

Als de bewoners blij zijn, ben ik ook blij. Ik ga altijd met een heel voldaan gevoel naar huis toe.

Familie

Als vrijwilliger krijg je vertrouwen, je bouwt een relatie op met bewoners en hoort veel mooie verhalen over vroeger. Heel leerzaam. Het contact is persoonlijk en warm. Het voelt soms gewoon als familie.

Aandacht

Op De Wente in Heerenveen zorg ik voor gezelligheid op de woonkamer en voor persoonlijke aandacht voor de bewoner. We doen vaak een spelletje, ik help met brood smeren, maak smoothies, zet koffie en thee en we drinken samen gezellig koffie. Ook help ik bij de afwas en vul de voorraad aan van de koelkast en kasten.

Praatje

Op Coornhert State begeleid ik een groep bewoners met dementie elke week naar de soos voor een optreden. Ik breng hen en help met drinken inschenken en aandacht te geven. Als er geen optreden is, doen we gezellig een spelletje op de groep. Verder is er één keer in de vier weken een themabuffet op de woonkamer. Dan assisteer ik met tafel dekken en eten serveren en  ik maak natuurlijk gezellig een praatje. Bijvoorbeeld over actualiteiten uit het nieuws of we bespreken interessante dingen over vroeger.

Respect

Ik ben een open en spontaan  persoon en leg daardoor gemakkelijk contact. Ik voel emoties goed aan en krijg daardoor een heel persoonlijk contact met de mensen. Je moet hen behandelen zoals jezelf behandeld wilt worden; met respect en zonder betutteling.

Ik verplaats me altijd op ooghoogte zodat je veel beter contact kunt maken. Ook geef ik vaak een kleine aanraking of streling. Ieder mens heeft dat nodig op z'n tijd. 

Klik

Als vrijwilliger krijg je zoveel terug van mensen. Voor bewoners die weinig bezoek krijgen, kun je net dat stukje extra geven waar het personeel soms geen tijd voor heeft. Je krijgt een leuke klik met het personeel en kan elkaar aanvullen.

Wil jij ook van betekenis zijn voor een ander? Zet je net als Rita in als vrijwilliger. Bekijk onze vrijwilligersvacatures. Bij Alliade vind je ruime keus in vrijwilligersactiviteiten in de zorg. We hebben ruim 300 locaties verspreid over Friesland. Dus er is altijd een mooie vacature te vinden bij jou in de buurt.

Gerelateerde pagina's


Locaties


    Vacatures voor vrijwilligers

      Vrijwilligers bij Alliade

      Hart voor de zorg en nét even dat beetje extra aandacht voor de cliënt. Vrijwilligers van Alliade leveren een waardevolle bijdrage aan de zorg en ondersteuning van cliënten. Zij maken het leven van cliënten mooier! Alliade kan niet zonder haar vrijwilligers. Samen met hen gaan wij voor een goed en zinvol leven voor de cliënten.