Rita: 'Het voelt als familie'

Mijn vrijwilligerswerk is mijn passie. Ik heb iets met oudere mensen. Misschien omdat ik zelf nooit een echte opa of oma heb gehad of omdat mijn vader in het verpleeghuis niet de aandacht kreeg die hij nodig had.

Mijn vrijwilligerswerk is mijn passie. Ik heb iets met oudere mensen. Misschien omdat ik zelf nooit een echte opa of oma heb gehad of omdat mijn vader in het verpleeghuis niet de aandacht kreeg die hij nodig had.

Als de bewoners blij zijn, ben ik ook blij. Ik ga altijd met een heel voldaan gevoel naar huis toe.

Familie
Als vrijwilliger krijg je vertrouwen, je bouwt een relatie op met bewoners en hoort veel mooie verhalen over vroeger. Heel leerzaam. Het contact is persoonlijk en warm. Het voelt soms gewoon als familie.

Aandacht
Op De Wente in Heerenveen zorg ik voor gezelligheid op de woonkamer en voor persoonlijke aandacht voor de bewoner. We doen vaak een spelletje, ik help met brood smeren, maak smoothies, zet koffie en thee en we drinken samen gezellig koffie. Ook help ik bij de afwas en vul de voorraad aan van de koelkast en kasten.

Praatje
Op Coornhert State begeleid ik een groep bewoners met dementie elke week naar de soos voor een optreden. Ik breng hen en help met drinken inschenken en aandacht te geven. Als er geen optreden is, doen we gezellig een spelletje op de groep. Verder is er één keer in de vier weken een themabuffet op de woonkamer. Dan assisteer ik met tafel dekken en eten serveren en  ik maak natuurlijk gezellig een praatje. Bijvoorbeeld over actualiteiten uit het nieuws of we bespreken interessante dingen over vroeger.

Respect
Ik ben een open en spontaan  persoon en leg daardoor gemakkelijk contact. Ik voel emoties goed aan en krijg daardoor een heel persoonlijk contact met de mensen. Je moet hen behandelen zoals jezelf behandeld wilt worden; met respect en zonder betutteling. Ik verplaats me altijd op ooghoogte zodat je veel beter contact kunt maken. Ook geef ik vaak een kleine aanraking of streling. Ieder mens heeft dat nodig op z'n tijd. 

Klik
Als vrijwilliger krijg je zoveel terug van mensen. Voor bewoners die weinig bezoek krijgen, kun je net dat stukje extra geven waar het personeel soms geen tijd voor heeft. Je krijgt een leuke klik met het personeel en kan elkaar aanvullen.