Themapagina's op de website van PWO

Zou het niet handig zijn als alle onderzoeken met een bepaald thema bij elkaar op de website zouden staan? Bij PWO dachten we van wel. Daarom ontwikkelden we 4 themapagina's.

Zou het niet handig zijn als alle onderzoeken met een bepaald thema bij elkaar op de website zouden staan? Bij PWO dachten we van wel. Daarom ontwikkelden we 4 themapagina's.

Verstandelijke beperking en dementie
Bij mensen met verstandelijke beperkingen is het vaak lastig om vast te stellen of zij dementie hebben. Bijvoorbeeld omdat het niet duidelijk is of bepaalde symptomen bij de dementie horen of bij de verstandelijke beperking. Of omdat zij bepaalde vaardigheden nooit gehad hebben en het daardoor niet mogelijk is om achteruitgang in die vaardigheden vast te stellen. Bij PWO doen we onderzoek naar verstandelijke beperkingen en dementie, zodat het steeds beter mogelijk wordt om passende zorg en ondersteuning te bieden, ook wanneer er sprake is van dementie. 

Naar de themapagina Verstandelijke beperking en dementie
 

Specialistische ouderenzorg
De bevolking vergrijst. Dat geldt zowel voor mensen zonder als met een verstandelijke beperking. Naarmate mensen ouder worden, worden ze kwetsbaarder en hun wensen en behoeften veranderen. De onderzoekslijn Specialistische ouderenzorg richt zich op het brede domein van veroudering. Met daarbinnen bijzondere aandacht voor dementie, want door de vergrijzing neemt het aantal mensen met dementie sterk toe. Met dit thema werken we aan preventie, kennisontwikkeling en samenwerking op het grensvlak van ouderen- en gehandicaptenzorg.

Naar de themapagina Specialistische ouderenzorg


Evidence-based screening, diagnostiek en behandeling
Veel methodes van screening, diagnostiek en behandeling in de langdurige zorg zijn niet of nauwelijks onderzocht. Het risico bestaat dat deze methodes onvoldoende effectief zijn of leiden tot een niet-doelmatige inzet van middelen. Door praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek kunnen we beoordelen welke methodes écht werken, op welke terreinen goede instrumenten nog ontbreken en waar bestaande instrumenten moeten worden aangepast zodat ze beter aansluiten bij de specifieke doelgroep. Dit draagt bij aan een goede methodische werkwijze binnen de zorg van Alliade.

Naar de themapagina Evidence-based screening, diagnostiek en behandeling


LVB
De groep mensen met een lichte verstandelijke beperking is - inclusief een grote groep mensen met een IQ tussen 70-85 (zwakbegaafd) en sociale redzaamheidsproblemen - de grootste groep binnen de gehandicaptenzorg. Bovendien neemt deze doelgroep toe doordat de maatschappij complexer wordt waardoor meer mensen behoefte hebben aan specifieke ondersteuning. Hoewel er (inter)nationaal onderzoek plaatsvindt naar LVB, zijn veel praktijkvragen nog altijd onbeantwoord. 

Naar de themapagina LVB