Powered by Smartsupp
  • ‘Ik heb hier alle ruimte gekregen’
    Jamie

‘Elk klein gebaar wordt gewaardeerd’

Een opleiding en stage combineren met twee kleine kinderen én een man die ook studeert. Meet Jamie! Zij volgt de opleiding Verzorgende IG/Maatschappelijke zorg en doet haar afstudeerstage bij Alliade. Ze werkt twee dagen per week op afdeling Oehoe in woonzorgcentrum Coornhert State in Heerenveen. Hier wonen ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. ‘Ik ben dankbaar dat ik als verzorgende onderdeel mag zijn van hun leven en dat ze mij dat vertrouwen geven.’

Zit iemand niet lekker in zijn vel, dan zorgt Jamie er graag voor dat diegene zich weer goed voelt. “Ik zorgde als oudste van het gezin ook veel voor mijn broertje en zusje.” Al op jonge leeftijd weet Jamie dat ze in de zorg wil werken. Na het afronden van de opleiding Helpende vindt ze niet direct een passende baan. Ze komt uiteindelijk in de thuiszorg terecht. “Ik voelde al gauw dat ik meer wilde betekenen voor cliënten dan alleen poetsen.” Haar zoektocht naar wat dat ‘meer’ inhoudt, begint met het vinden van de juiste studie. Eentje die ze kan combineren met haar gezin, want intussen is ze moeder geworden. Het wordt de driejarige opleiding Verzorgende IG/Maatschappelijke Zorg aan het Friesland College.

Breed oriënteren

Tijdens haar studie loopt Jamie verschillende stages binnen Alliade. “Ik wilde mezelf zo breed mogelijk oriënteren.” Zo doet ze ervaring op in zowel de ouderen- als gehandicaptenzorg. “Werken met gehandicapten deed ik met liefde, maar ouderenzorg past beter bij me.” Na haar stage bij woonzorgcentrum BerkenStede last ze een studiepauze in, omdat ze zwanger is van haar tweede kindje. Daarna begint ze vol goede moed aan het laatste studiejaar en haar afstudeerstage bij Coornhert State. “Ik heb veel zin om straks écht aan het werk te gaan”, zegt Jamie met een brede glimlach.

‘Stel je voor dat je bepaalde dingen ineens niet meer kunt. Hoe moeilijk is het om te accepteren dat je stukje bij beetje je zelfstandigheid verliest en dat je bij veel dagelijkse bezigheden steun van een ander nodig hebt?’


Dankbaar

Een stagedag begint voor Jamie met het lezen van rapportages en overleg over de taakverdeling. Daarna helpt ze cliënten met wassen en aankleden en houdt ze zich bezig met het klaarzetten en toedienen van medicatie. “Alles wat ik opmerk, wat anders is, rapporteer ik.” Ze probeert te omschrijven wat ouderenzorg voor haar zo speciaal maakt. “We hebben te maken met dementerende cliënten, maar ook met cliënten die een beroerte hebben gehad. Stel je voor dat je bepaalde dingen ineens niet meer kunt. Hoe moeilijk het is om te accepteren dat je stukje bij beetje je zelfstandigheid verliest en dat je bij veel dagelijkse bezigheden steun van een ander nodig hebt. Hoe mooi is het dan als een cliënt helemaal op jou durft te vertrouwen? Extra bijzonder vind ik dat elk klein gebaar wordt gewaardeerd. Ik ben dankbaar dat ik als verzorgende onderdeel mag zijn van het leven van deze mensen.”

Je doet het samen

Jamie vertelt hoe goed Alliade haar heeft geholpen bij het laatste stukje in haar ontwikkeling als deskundige. “Én als persoon”, voegt ze eraan toe. “Je doet het hier echt samen.” Jamies man werkt sinds kort ook bij Alliade. “Hij volgt de opleiding Persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg en heeft hier een leerwerkplek.” Andere zorgstudenten raadt ze een stage bij Alliade zeker aan. ”Door deze afstudeerstage weet ik zeker dat ik verder wil in de ouderenzorg.” 

Alle ruimte om te leren

Ondanks de soms lange werkdagen en het grote tekort aan zorgpersoneel voelde Jamie zich als stagiaire nooit teveel. “Ik kreeg alle ruimte om te leren en om uit te zoeken waar mijn hart ligt. Collega’s nemen alle tijd voor je. Hierdoor voelde ik me een volwaardige medewerker.” Met een knipoog zegt ze: “Ik ben hier nog niet uitgeleerd.”

Stage bij Alliade

Ben jij op zoek naar een stageplek of ben je geïnteresseerd naar de mogelijkheden om stage te lopen bij Alliade? Via onderstaande knop vind je meer informatie over stages bij ons. 

Kom werken bij Alliade!

Bij Alliade leren we van elkaar en kijken we over onze eigen grenzen heen. Nieuwe initiatieven en ontwikkelingen in de zorg: dat vinden we belangrijk! Zo zoeken we altijd naar kansen om wat lastig of soms onmogelijk lijkt, toch mogelijk te maken. In de zorg en voor elkaar. Samen doen we wat wél kan.