Powered by Smartsupp

Werken in de zorg zonder diploma

In de zorg werken zonder diploma

Zonder diploma of ervaring aan het werk in de zorg? Vind bij Alliade jouw nieuwe uitdaging. Ook zonder zorgopleiding is het mogelijk!

Zonder diploma of ervaring aan het werk in de zorg? Vind bij Alliade jouw nieuwe uitdaging. Ook zonder zorgopleiding is het mogelijk!

Voor verschillende functies in de zorg heb je geen opleiding of diploma nodig. Wat wel belangrijk is, is dat je hart hebt voor de cliënten. Bekijk de kansen en mogelijkheden die je hebt bij Alliade. Met ruim 200 zorglocaties in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, jeugdzorg, werk en dagbesteding in Friesland is er altijd een leuke baan die bij jou past. 


Waardevol werk dat aansluit bij jouw wensen

Ben je op zoek naar een nieuwe carrière in de zorg en benieuwd naar de mogelijkheden bij Alliade? Bekijk welk werk je zoal bij Alliade kunt doen zonder dat je een zorgopleiding hebt afgerond. Op verschillende soorten zorglocaties kun jij een bijdrage leveren aan een fijne en betere leefomgeving van de cliënten. Welke zorgbanen zonder diploma vind je zoal bij Alliade?  En welke kwaliteiten heb je hiervoor nodig? We hebben de meest voorkomende functies voor je op een rij gezet:

 • Huishoudelijk medewerker A in de zorg

  Als huishoudelijk medewerker zorg je ervoor dat de zorglocaties netjes, schoon en opgeruimd zijn. Dit doe je door middel van stofwissen, moppen, stofzuigen en het schoonmaken van wanden, sanitair en meubilair. Ook voer je lichte werkzaamheden uit die te maken hebben met het onderhoud van de leefomgeving. Verder bied je een helpende hand aan je collega’s en de cliënten als dat nodig is. Suzanne werkt als medewerker schoonmaak in de zorg en vertelt over haar functie.

 • Woonleefassistent in de ouderenzorg

  Als woonleefassistent hebt je affiniteit met ouderen en heb je ervaring met huishoudelijke- en schoonmaakwerkzaamheden. Vanuit je enthousiasme weet jij de cliënten persoonlijke aandacht te geven die passend is bij hun interesses. Je bent sociaal in omgang, komt met creatieve ideeën over activiteiten en kan goed samenwerken met collega’s. Hierdoor weet jij een huiselijke en warme sfeer in de huiskamer te creëren. Als woonleefassistent ben je het aanspreekpunt voor de cliënten. Je verzorgt ontbijt, lunch of diner op de huiskamer. Daarnaast zorg je als zorghulp dat de huiskamer schoon en opgeruimd is en ben je er als cliënten je nodig hebben. Als het mogelijk is wordt er een spelletje gespeeld of maak je een ommetje met de cliënten. Sanne werkt als woonleefassistent bij Alliade en vertelt je graag over haar werk.

Zoals je ziet, is een schooldiploma voor deze functies in de zorg niet nodig. Veel over het werken in de zorg leer je juist in de praktijk. Wist je dat we je bij Alliade alle kansen bieden om je verder te ontwikkelen? Lees er meer over op onze beloftes.

Meest gestelde vragen over werken in de zorg zonder (afgeronde) zorgopleiding

 • Hoe kom ik aan een baan in de zorg zonder diploma?

  Bij Alliade vind je verschillende vacatures voor (bij)banen om zonder diploma in de zorg te werken. Ook wanneer er geen functies beschikbaar zijn kun je een open sollicitatie sturen. Zo kunnen we samen op zoek gaan naar de mogelijkheden bij Alliade. Zie je een vacature en voldoe je niet aan alles wat wij vragen? Ook dan kijken we graag samen met jou wat wél kan. Je kunt bij ons verschillende leerwerktrajecten (BBL-vacatures in de zorg en zij-instroomvacatures) volgen voor een carrièreswitch naar de zorg.

 • Wat voor werk kan ik doen zonder diploma?

  Je kunt voor diverse functies in aanmerking komen. De functies waarvoor we bij Alliade de meeste vacatures hebben zijn huishoudelijk medewerker A en woonleefassistent.

 • Kan ik doorgroeien bij Alliade?

  Bij Alliade denken we in kansen en mogelijkheden. Ook als het gaat om jouw werk en loopbaan. Als je toe bent aan een nieuwe uitdaging heb je de ruimte om door te groeien of bijvoorbeeld te wisselen van zorglocatie of type cliënt. Verder heb je verschillende opleidingsmogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Je kunt extra cursussen volgen om je bij te scholen en ook kun je een werkleertraject volgen.

Onze recruiters helpen jou

Een goed begin is het halve werk. Daarom hebben we veel aandacht om ervoor te zorgen dat jij op de juiste plek komt. Onze recruiter en je toekomstige leidinggevende nemen hierin het voortouw. Ze zorgen dat je vooraf ook het team en cliënten ontmoet. Zo weet je waar je terecht komt en ontdek je of dit bij je past.

Wat kun je bij ons doen?

 • Wil jij écht zinvol werk gaan doen? Een positieve bijdragen leveren aan het leven van cliënten? Maar heb je geen zorgdiploma? Kies dan voor een zij-instroomtraject bij Alliade!

 • Ook zonder werkervaring in de zorg of afgeronde zorgopleiding zijn er verschillende mogelijkheden om in de zorg te gaan werken. Een baan waarmee je een positieve bijdrage levert aan het leven van anderen.

 • Nu jij je diploma (bijna) hebt gehaald, heb je zin om aan de slag te gaan in de zorg. Het liefst met een doelgroep die jou aanspreekt, op een locatie waar je je thuis voelt. En: in een team dat begrijpt dat je, als kersverse zorgcollega, soms nog vragen hebt.

 • Iemand een mooie dag bezorgen: dát is wat jij het liefste doet. Daarom past de zorg zo goed bij je. En nu je al wat langer in de zorg werkt, weet je goed wat wel en niet bij je past. Je zoekt een volgende stap in je loopbaan waar echt ruimte is voor jouw voorkeuren, maar waar je je ook steeds blijft ontwikkelen.

 • Je werkt al heel wat jaren met veel plezier in de zorg. Je hebt dan ook een schat aan kennis en ervaring opgedaan. Nu het einde van je loopbaan langzaam dichterbij komt, zoek je een baan waarbij je die kennis en ervaring volop kunt inzetten én kunt overdragen aan je collega’s.

 • De beste begeleiding bieden aan jouw cliënten. Aanvoelen wat een cliënt nodig heeft. En deel uitmaken van een stevig team waar je van op aan kunt. Dát is werken als IBG-er. Jij zoekt een baan die aansluit bij jouw wensen en ambities. Een baan die uitdagend is, maar ook voldoening geeft.

 • Als gedragskundige speel jij een belangrijke rol in het leven van je cliënten. Om elke cliënt  de best passende zorg en ondersteuning te kunnen bieden, wil jij graag blijven leren en ontwikkelen. Je zoekt een werkplek waar je die mogelijkheid krijgt. Die jouw persoonlijke ontwikkeling toejuicht. Én een plek waar je jouw kennis en ervaring volop kunt inzetten.

 • De vrijheid om zelf te bepalen wanneer en hoeveel je werkt: dat is flexwerken! Kom je in de flexpool van Alliade, dan kies jij op welke locaties en met welke doelgroepen jij werkt. Wij regelen de rest.

 • Volg je een opleiding en ben je op zoek naar een plek om ervaring op te doen? Dat kan bij Alliade! Je leert immers het meeste in de praktijk. Het is dé manier om erachter te komen waar je talenten liggen.

 • Hart voor de zorg en nét even dat beetje extra aandacht voor de cliënt. Vrijwilligers van Alliade leveren een waardevolle bijdrage aan de zorg en ondersteuning van cliënten. Zij maken het leven van cliënten mooier!

 • Mensen begeleiden om een goed en zinvol leven te leiden is een prachtige rol die jij als begeleider in het leven van cliënten speelt. Je ondersteunt en begeleidt ze om hun zelfredzaamheid zo groot mogelijk te laten zijn.

 • Werken met kinderen of jongeren die sociale, economische of psychische problemen problemen hebben is uitdagend, maar geeft je ook veel voldoening. Je kunt ze echt helpen in hun ontwikkeling. Door er voor ze te zijn. Dat betekent dat  je ochtend-, dag- en nachtdiensten hebt.

 • Mensen in hun laatste levensfase helpen om hier zo goed en zinvol mogelijke invulling aan te geven is dankbaar werk. Dat begint met de persoonlijke aandacht die je bewoners geeft. Daarnaast biedt je als verzorgende Individuele Gezondheidszorg gericht zorg en houd je toezicht op het welzijn van bewoners.

 • Ouderdom komt met gebreken, is de gezegde. Het is belangrijk om hier zo goed mogelijk meer om te gaan en de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden. Hier ligt voor jou als verpleegkundige een belangrijke rol. Je verleent zorg en voert verpleegtechnische handelingen uit.

 • Als zorgondersteuner in de gehandicaptenzorg of woonleefassistent binnen de Ouderenzorg is jouw hulp dan ook meer dan welkom. Vanuit je hart voor de zorg kun je echt iets voor een ander betekenen.

 • Om onze cliënten te helpen om een goed en zinvol leven te leiden is veel specialistische kennis nodig. Bij de centrale behandeldienst van Alliade werken ruim 250 zeer betrokken specialisten. Elk met hun eigen kennis en ervaring.

 • Je zou facilitaire medewerkers de olie van onze organisatie kunnen noemen. Want hoogwaardige zorg leveren gaat niet als de omgeving niet schoon en netjes is. Of als geen schone kleding of schoon schoon linnengoed is. Of wanneer het eten niet in orde is.

 • Geen enkele organisatie kan zonder stafdiensten. Zo is bijvoorbeeld ICT onmisbaar voor de steeds verdere digitalisering en automatisering binnen de zorg. Of neem HR voor een goed personeelsbeleid en het werven van nieuwe medewerkers.

 • Jij bent het ‘gezicht’ van jouw locatie en geeft leiding aan meerdere teams. Je bent verantwoordelijk voor één of meerdere locaties waar cliënten worden begeleid door deskundige medewerkers die ervaren zijn in het leveren van complexe gehandicapten-, ouderen- of jeugdzorg.

 • Wil jij deze zomer bijverdienen, maar ook zinvol werk doen? Bij het Zomerteam van Alliade in Friesland ben je aan het juiste adres. We zijn op zoek naar mensen met én zonder een zorgopleiding.