Powered by Smartsupp
  • ‘Ik wist het gelijk: dit is iets voor mij’
    Hendrik

‘Grenzen verleggen geeft voldoening’

Hart voor de zorg had Hendrik al langer. “Ooit ben ik aan de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk begonnen en liep ik stage op een school voor speciaal onderwijs”, vertelt hij. “Door omstandigheden kon ik die opleiding niet afmaken. Zes jaar terug begon ik naast mijn baan als schilder met vrijwilligerswerk: elke week sportte ik met mensen met een verstandelijke beperking. Deze doelgroep spreekt mij aan; ze leven het leven met plezier en een bepaalde luchtigheid.”

In de zomer van 2021 verruilde Hendrik de verfkwast voor een baan als begeleider B bij Alliade in de gehandicaptenzorg. Sinds augustus werkt hij op de locatie Ieleane 16 in Stiens. Dat is een woning voor negen cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag. 

‘Dit is het’

Na 23 jaar schilderen bracht Hendriks werk hem geen uitdaging meer. “Ik kende het kunstje wel en ging om me heen kijken. Het liefst wilde ik mijn liefde voor de zorg nu echt een kans geven.” Hendrik raakte in gesprek met een Alliade-medewerker, solliciteerde vervolgens op een vacature en mocht een dag meelopen op locatie Ieleane 16. “Ik wist gelijk: dit is het voor mij. Natuurlijk keken de bewoners eerst even de kat uit de boom, maar we hadden al snel een leuke, natuurlijke interactie. Die avond kwam ik heel enthousiast thuis. En Alliade was ook enthousiast, zo bleek. De meeloopdag was op een vrijdag, de dinsdag erop kreeg ik een baan bij Alliade aangeboden en op woensdag nam ik ontslag als schilder.”

‘Ik hoef hier geen toneelstukje te spelen, dat hebben ze gelijk door. Ik merk dat ze me stapje voor stapje meer vertrouwen geven en dat is fijn.’


Theorie én praktijk

Hendrik zit nu midden in een zij-instroomtraject. Hij volgt de tweejarige opleiding Persoonlijk Begeleider B. “Een dag per week studeer ik en de rest van de week sta ik op de werkvloer”, legt hij uit. “Samen met mijn collega’s begeleid ik de bewoners. Ik help ze de dag opstarten en begeleid ze bij de dagbesteding.” Door het gecombineerde leer-werktraject kan Hendrik de theorie direct in de praktijk toepassen. “Erg leuk vind ik dat. Neem het onderwerp weerbaarheid. Bij de opleiding heb ik geleerd hoe je jezelf in stresssituaties kunt ontspannen, bijvoorbeeld met ademhalingstechnieken. Heel leerzaam, ik heb dat al toegepast tijdens het werk.”

Volwaardige collega

Ook al is Hendrik minder ervaren dan zijn collega’s, hij voelt zich echt onderdeel van het team. “Ze hebben me warm onthaald, als volwaardige collega. Ik heb natuurlijk nog niet alle kennis, maar krijg positieve, leerzame feedback. En ik krijg zelf ook de ruimte om feedback te geven.” Een uitdaging is nog wel om erachter te komen wat de bewoners wel en niet kunnen. “Overschatting is voor de bewoners heel vervelend”, zegt Hendrik. “We willen dus samen doen wat wél kan. Dat vereist inzicht; je moet het aanvoelen of aflezen aan iemands lichaamstaal. Gelukkig helpen mijn collega’s me daarbij. Ze zijn niet bang om hun kennis te delen.” 

Voldoening

Het geeft Hendrik voldoening als hij een bewoner kan helpen zijn grenzen te verleggen. Dat is vaak een kwestie van veel geduld, kalmte en rust, merkt hij. “Eén van de bewoners is bang voor harde geluiden en stuiterende ballen. Ik dacht: laten we toch iets proberen. In de gymzaal benaderde ik hem heel rustig met een bal. Ik draaide de basket helemaal naar beneden en deed voor hoe hij de bal kon gooien en opvangen. Toen durfde hij het zelf ook. De andere bewoners begonnen te klappen en bij hem zag ik een grijns van oor tot oor. Daarna hebben we zelfs nog even gevoetbald. Zoiets maakt mij enorm blij, want op die manier heeft ook deze bewoner een fijn dagprogramma.”

Vertrouwen geven

Hendrik heeft in zijn werk een duidelijk doel voor ogen: de bewoners helpen het beste uit zichzelf te halen. “Zij leiden een volwaardig leven, wij begeleiden ze daarbij. Vertrouwen staat op nummer één. Dat betekent: doen wat je zegt en zeggen wat je doet. En bij jezelf blijven. Ik hoef hier geen toneelstukje te spelen, dat hebben ze gelijk door. Ik merk dat ze me stapje voor stapje meer vertrouwen geven en dat is fijn.” 

Kans

Dat Alliade hem na één meeloopdag al een baan aanbood, zegt iets over de organisatie als werkgever, vindt Hendrik. “Het voelde als een tweede kans, nadat ik eerder mijn SPW-opleiding moest afbreken. Ik heb deze kans met beide handen aangegrepen.”

“Alliade biedt bovendien veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Onder andere in dit traject, maar er is veel meer mogelijk. Mijn ideaal is om ooit als muziektherapeut te werken met deze doelgroep. Muziek is mijn hobby en het lijkt me heel leuk om mijn werk met mijn passie te combineren.” Op de vraag of Hendrik blij is dat hij deze move heeft gemaakt, antwoordt hij volmondig ‘ja’. “Het is de juiste beslissing geweest. Overweeg je de stap? Probeer het gewoon!”

Wil jij net als Hendrik ook een stap naar de zorg maken? Klik op de knop hieronder en bekijk de vacatures bij Alliade!

Kom werken bij Alliade!

Bij Alliade leren we van elkaar en kijken we over onze eigen grenzen heen. Nieuwe initiatieven en ontwikkelingen in de zorg: dat vinden we belangrijk! Zo zoeken we altijd naar kansen om wat lastig of soms onmogelijk lijkt, toch mogelijk te maken. In de zorg en voor elkaar. Samen doen we wat wél kan.