Powered by Smartsupp
  • ‘Dieren maken zoveel los in mensen’
    Nynke

‘Dieren maken zoveel los in mensen’

De kans is groot dat als je bij een locatie van Alliade komt, dat je dieren ziet. Ook binnen kun je ze tegenkomen, samen met Nynke. Vanaf 2016 werkte Nynke als verpleegkundige op een revalidatieafdeling bij Alliade.

Daarnaast bezocht ze onze ouderenzorglocaties met haar minipaarden. “Begin dit jaar ging ik met zwangerschapsverlof. Nadat mijn zoontje werd geboren, besloot ik minder te gaan werken vanwege de onregelmatige werktijden van mijn partner. Ik wilde mijn werk met de minipaardjes voortzetten bij Alliade en dat kon!” Nynke vertelt over haar functie als verpleegkundige en hoe ze haar werk en hobby samenbrengt.

Verpleegkundige bij Alliade

Als verpleegkundige op de revalidatieafdeling zorgde Nynke voor kwetsbare en oudere bewoners die herstellende zijn na een operatie, ziekte of ongeval. “Op deze afdeling helpen we mensen revalideren na een operatie of na een korte periode van ziek zijn. Zodat ze weer zelfstandig een goed en zinvol leven kunnen leiden. Het is een veelzijdige functie en geen dag is hetzelfde. Je helpt mensen met wat er op dat moment nodig is. Zo ook met dagelijkse handelingen zoals aankleden, wassen, eten en drinken.”

Werken bij Alliade en deeltijdopleiding volgen

Naast haar werk als verpleegkundige heeft Nynke de deeltijdopleiding Service, Zorg en Welzijn gevolgd. Voor haar afstudeeronderzoek heeft ze haar hobby, opleiding en werk bij elkaar gebracht. Sinds 2016 heeft Nynke namelijk Nederlands Appaloosa Stamboek minipaarden. Deze paarden zijn opgegroeid op een vakantiepark en zijn gewend aan mensen. Voor haar opleiding nam ze de minipaarden mee naar een ouderenzorglocatie van Alliade. Daar stelde ze de bewoners en de paarden aan elkaar voor en onderzocht ze hoe de bewoners hierop reageerden. “We hebben de bewoners hierop voorbereid, zodat ze wisten dat de paarden zouden langskomen. Het was een geweldige dag met veel positieve ervaringen. Je ziet dat dieren veel losmaken in mensen. Dat is mooi om te zien. Er kwamen veel mooie en ontroerende verhalen naar boven.”

Ruimte voor eigen initiatief

Door de enthousiaste reacties van bewoners, verwanten en andere medewerkers bleef het niet bij het afstudeeronderzoek. Na de opleiding startte Nynke haar eigen onderneming: Mens, Dier & Welzijn. Ook maakte ze met een aantal collega’s bij Alliade een plan waardoor ze nu elke week met haar paarden een locatie bezoekt. “Het fijnste aan Alliade als werkgever is dat de wensen van medewerkers serieus worden genomen. Natuurlijk is niet elk idee uitvoerbaar, maar ik heb het enorm getroffen! Toen ik nog als verpleegkundige werkte, ging ik elke week langs een locatie en had ik de vrijheid om zelf te bepalen hoe ik die dag met mijn paarden invul. Ik kijk per bewoner hoe hij of zij op de paarden reageert, maar ook hoe de paarden op de bewoners reageren. Sommige mensen vinden het niet leuk en daar ga ik dan ook niet naartoe. Sommige mensen zijn in het begin een beetje bang. Maar omdat de paarden klein zijn, zie je dat veel mensen ze toch even willen aaien. Er komen spontaan herinneringen en emoties naar boven en dat heeft een positief effect op de bewoners.”

‘Er kwamen veel mooie verhalen naar boven’

Niet alleen leuk, maar ook een vorm van therapie

Nynke haar wens was om meer met haar paarden en de bewoners te doen. Nadat haar zoontje werd geboren, besloot ze minder te gaan werken. Ze is gestopt als verpleegkundige maar ze wilde haar werk met de minipaarden voortzetten bij Alliade. En dat kon! Met haar eigen bedrijf Mens, Dier & Welzijn is ze samen met de paardjes elke week op onze locaties te vinden.

 “Mijn collega’s en ik zien wat voor effect de paarden op de bewoners hebben. De één wordt er zen van terwijl de ander er heel veel energie en enthousiasme uit haalt.” Met een aantal collega’s van Alliade is Nynke een werkgroep gestart om te kijken naar de mogelijkheden binnen Alliade. Zo is het voor cliënten mogelijk om in contact te komen/blijven met huisdieren via het StaBij project. “Dieren geven een positief effect op de gezondheid. Lichamelijk, sociaal en mentaal gezien. Het draagt bij aan onze missie: een goed en zinvol leven voor de cliënten. Het is niet alleen leuk om cliënten te bezoeken met de minipaarden, het is ook echt een vorm van therapie. Ik hoop dat deze therapie in de toekomst in de hele organisatie ingezet en geëvalueerd wordt. Voor jong en oud.”

Word jij onze nieuwe collega?

Kom werken bij Alliade!

Bij Alliade leren we van elkaar en kijken we over onze eigen grenzen heen. Nieuwe initiatieven en ontwikkelingen in de zorg: dat vinden we belangrijk! Zo zoeken we altijd naar kansen om wat lastig of soms onmogelijk lijkt, toch mogelijk te maken. In de zorg en voor elkaar. Samen doen we wat wél kan.