Powered by Smartsupp
  • ‘We doen het samen en dat geeft een goed gevoel’
    Roxane

‘We maken er elke dag een klein feestje van’

Werken in de zorg was na de middelbare school niet de eerste keus van Roxane, vertelt ze. “Mijn hobby is zingen en ik wilde graag iets met muziek doen, maar voor een muziekopleiding kwam ik op dat moment niet in aanmerking. De zorg in leek me een goede tweede keuze.” Die keuze kwam niet uit het niets. Roxane: “Ik ben een zorgzaam type, dat kreeg ik van huis uit mee. Mijn moeder was er altijd voor hulpbehoevende mensen in de buurt. En als kind al verzorgde ik samen met mijn moeder mijn zieke opa.” Roxane koos voor activiteitenbegeleiding. “Op mijn laatste stageplek zag ik hoe druk de zorgmedewerkers het hadden en bood ik spontaan mijn hulp aan. Zo rolde ik het echte zorgvak in. Ik volgde een opleiding Verzorgende IG en daar heb ik nog geen minuut spijt van gehad.”

Roxane (27) is verzorgende IG bij Alliade. Ze werkt op ouderenzorg-locatie Hayema State in Stiens, een kleinschalige woonzorglocatie voor cliënten met dementie en geheugenproblemen. Tijdelijk zijn er ook cliënten die zorg nodig hebben na hun verblijf in een COVID-huis. 

Na een kwartier al gebeld

Tot begin 2021 werkte Roxane bij een andere organisatie. Door overnames veranderde daar veel in het beleid en daarom keek ze om zich heen voor wat anders. Een vacature voor verzorgende IG bij Alliade sprak haar aan en ze solliciteerde. “De sollicitatie ging via Teams en dat vond ik best spannend. Een kwartier na afloop werd ik al gebeld met een aanbod. Ik was verrast en blij!”

Roxanes werkzaamheden als verzorgende IG zijn breed. Ze biedt cliënten persoonlijke zorg en ondersteuning bij dagelijkse handelingen, zoals wassen en aankleden, het bereiden van de maaltijd en eten. “Onze locatie is in feite een normaal huishouden. Dus daar komt alles voorbij wat je in een huishouden tegenkomt, tot de was aan toe.

Kijken wat iemand kan

Roxanes manier van zorg verlenen sluit aan bij ‘Samen doen wat wel kan’, de visie van Alliade. “Wat ik bied is eigenlijk zorg ‘met de handen op de rug’”, legt ze uit. “Ik wil onze bewoners niet afhankelijk maken, maar zet ze juist in hun kracht. Ik kijk wat cliënten zelf kunnen. Pas als ik zie dat iemand er moeite mee heeft om bijvoorbeeld zelf een trui aan te trekken, vraag ik of ik mag helpen. Zo doen we het samen en dat geeft deze mensen een goed gevoel. Sommige cliënten die uit het COVID-huis komen, kunnen eerst alleen maar in bed liggen. Het is geweldig als je ziet dat ze na een tijdje weer eens zelf een kopje koffie inschenken of een stukje kunnen lopen.” Alles draait om respect, weet Roxane. “Sommige van onze bewoners functioneren op het niveau van een kind. Ik bied persoonsgerichte zorg op hun niveau, maar ik benader elk mens respectvol, als volwassene. Deze cliënten hebben al een heel leven gehad en zijn een volwaardig onderdeel van de maatschappij.”  

‘We doen het samen en dat geeft een goed gevoel’ 

Borrelplankje

Het werk is leuk en tegelijkertijd hectisch, vindt Roxane. “Overdag hebben we het druk met alle dagelijkse dingen. En met onverwachte omstandigheden. Als een bewoner incontinent is en zorg behoeft, terwijl een andere bewoner net is gevallen en weer een ander ook hulp nodig heeft, vraagt dat al je aandacht.” Avonddiensten zijn vaak rustiger dan dagdiensten, is Roxanes ervaring. “Dan is er tijd voor een praatje of een spelletje. Ik vind het geweldig om met kleine dingen iets voor de bewoners te betekenen. Zij zijn op leeftijd, en daarmee mensen van de dag. Het is mijn doel om er elke dag een klein feestje van te maken, al is het maar met wat lekkers bij de koffie. Op zaterdagavond krijgen ze een advocaatje met slagroom en maak ik een borrelplankje met nootjes, chips, kaas en worst klaar. En af en toe zing ik met de bewoners, zo komt mijn hobby terug op de werkvloer. Het zijn kleine dingen, maar heel wat waard. Die lach op de gezichten van bewoners, daar doe ik het voor.”

Teamwerk is cruciaal voor Roxane. “Ik heb zo’n twintig collega’s en we doen het samen. Als team zijn we stabiel. Ik vind het belangrijk om open en eerlijk te zijn en naar elkaar om te zien. Elkaar helpen bij het werk. Zieke collega’s ontvangen bij ons een bloemetje en we sturen samen met onze bewoners een beterschapskaart. Zulke blijken van waardering doen goed.” Het leuke aan Alliade als werkgever vindt Roxane de diversiteit binnen de organisatie. “We werken met uiteenlopende doelgroepen. Mocht ik op termijn een nieuwe uitdaging willen, zijn er mogelijkheden genoeg!”

Wil jij net als Roxane ook bij Alliade werken? Klik op de onderstaande knop en bekijk onze vacatures!

Kom werken bij Alliade!

Bij Alliade leren we van elkaar en kijken we over onze eigen grenzen heen. Nieuwe initiatieven en ontwikkelingen in de zorg: dat vinden we belangrijk! Zo zoeken we altijd naar kansen om wat lastig of soms onmogelijk lijkt, toch mogelijk te maken. In de zorg en voor elkaar. Samen doen we wat wél kan.