Powered by Smartsupp
  • Lisanne

‘Ik zie mijn baan niet eens als werk, zóveel plezier haal ik eruit’

Ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk', vertelt Lisanne Bootsma (24). Ze begon in 2017 als stagiair en is inmiddels begeleider B bij Frittemahof in Sneek. Haar werk is haar passie. Uiteindelijk hoopt ze verder door te groeien binnen Alliade.

Stage bij Frittemahof

Ik heb de opleiding mbo Verpleegkunde gevolgd. Tijdens de opleiding verkocht ik mijn lesboek over gehandicaptenzorg. Ik dacht: dit is niets voor mij. Tot ik voor mijn stage bij Frittemahof werd geplaatst. Hier wonen de ouder wordende VG-cliënten en krijgen ze dagbesteding. Dit werk beviel mij verrassend goed. Voor mijn examens was ik erg gespannen. Toen ik in één keer mijn examens haalde, viel er een last van mijn schouders en ben ik hier begonnen als begeleider A.

Van begeleider A naar B

Lisanne wilde graag doorgroeien: Ik heb mijn stem laten horen bij mijn leidinggevende. Toen er een functie vrijkwam voor begeleider B, heb ik die uiteindelijk gekregen.Als begeleider A werk je in een team. Samen zorg je voor de begeleiding, behandeling, ondersteuning en een passend dagritme voor de cliënten. Als begeleider B pak je meer een coördinerende rol binnen het team. Je stuurt begeleiders aan, zodat zij hun werk zo goed mogelijk kunnen uitvoeren.

Hectische dagen

Je leert van alles tijdens dit werk en de dagen kunnen hectisch zijn. We halen de bewoners uit bed, ik werk de agenda bij, we regelen het eten en de arts komt elke week op bezoek. Soms moet ik mij verdiepen in het bestellen van een nieuw gehoorapparaat of een nieuwe bril. Ik sta altijd aan en ik zie alles.Lisanne vindt het heel mooi om er voor de bewoners te zijn en ze te helpen:Ik zie mijn baan niet eens als werk. Zóveel plezier haal ik eruit.

Dankbaarheid

De bewoners tonen dankbaarheid op allerlei manieren. De een zegt tien keer dankjewel, de ander geeft een glimlach, schouderklopje of een aai over je bol. De cliënten zijn heel puur en eerlijk. Ik word blij van ze en ze geven mij heel veel energie. Toen ik laatst aan een cliënt vertelde dat ik zwanger was, knuffelde ze mij gelijk. Ik had de tranen in mijn ogen. Ze was zo blij voor mij en riep dat door de hele ruimte van de dagbesteding heen.

Veilige haven

Lisanne heeft een speciale band met de bewoners: Ik ken ze goed, we maken samen veel mee en we doen leuke activiteiten. Vaak bakken we een kwarktaart of kruidcake en op zondagochtend maken we samen soep. De cliënten die het kunnen, helpen mee met het snijden van de groenten en de anderen zitten er gezellig bij. We zijn dit jaar met een aantal cliënten naar een biggetjesboerderij gegaan om varkens te knuffelen. Dat was helemaal geweldig. Het is leuk om soms van het ritme af te wijken, omdat de bewoners daar heel blij van worden. Sommige bewoners krijgen niet veel bezoek. Ik ben soms de veilige haven van de cliënt en dat raakt mij wel. Met sommige cliënten heb ik een soort familieband.

Meer ambities

Lisanne gaf bij haar leidinggevende aan dat ze graag verder wil doorgroeien. Ik hoorde dat er misschien een begeleider C functie komt op onze locatie. Mijn leidinggevende houdt mij in haar achterhoofd.Op dit moment richt ze zich eerst op haar zwangerschap, maar ze denkt al verder vooruit: Ik zie het helemaal zitten om nog voor mijn dertigste een opleiding te volgen tot leidinggevende. Ik houd van regelen, orde en structuur. Ook ben je dan bijvoorbeeld het aanspreekpunt voor een crisissituatie. Die uitdaging spreekt mij enorm aan.

Meer weten over het verschil tussen de functies begeleider A, B, C en IBG? 

Kom werken bij Alliade!

Bij Alliade leren we van elkaar en kijken we over onze eigen grenzen heen. Nieuwe initiatieven en ontwikkelingen in de zorg: dat vinden we belangrijk! Zo zoeken we altijd naar kansen om wat lastig of soms onmogelijk lijkt, toch mogelijk te maken. In de zorg en voor elkaar. Samen doen we wat wél kan.