Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Een ontdekkingsreis naar jouw positieve ik
 

Of het nu over jezelf of jouw omgeving gaat, alles wat je denkt en voelt heeft invloed op wat je doet en hoe je dat doet. Anderen reageren daar weer op. Hierdoor kun je in een negatieve spiraal terechtkomen. Cognitieve Gedragstherapie (CGT) helpt je om weer een positieve draai aan je leven te geven.

Op zoek naar jezelf
Jezelf in kleine stapjes beter leren kennen. Dat is waar het bij CGT om gaat. Het is een persoonlijke ontdekkingstocht. Je krijgt steeds meer inzicht in je gevoel, gedachten, gedrag en de gevolgen daarvan. Eigenlijk komt het vooral neer op logisch nadenken. Waarom doe je wat je doet en denk je wat je denkt? Samen met de therapeut ga je aan de slag met deze vragen. Ook ga je onderzoeken of jouw verwachtingen en gedachten wel kloppen met de werkelijkheid.

Positieve gevoelens
Hoe meer je oefent, hoe beter deze therapie helpt. Je gaat daarom ook oefenen met gedrag. Bijvoorbeeld om meer dingen te durven. Anders om te gaan met boosheid. Met nieuwe oplossingen te bedenken voor problemen. CGT kan ook helpen om heftige gebeurtenissen een plek te geven. Je leert dan op een andere manier naar jezelf en je omgeving te kijken. Zo krijg je allerlei nieuwe, positieve gevoelens en gedachten die je helpen wanneer je het moeilijk hebt.

Cognitieve Gedragstherapie is maatwerk. Onze therapeuten gebruiken diverse werkvormen: van praten, schrijven en tekenen tot gedragsoefeningen.

  • Delen

Kenmerken


Categorieën
Leeftijdscategorieën Kinderen
Jongeren
Jong volwassenen
Volwassenen
Hoofdgebieden Gehandicaptenzorg
Jeugdzorg
  • Delen