Behandeling en diagnostiek
We gaan eerst goed naar je luisteren. Want we moeten veel van je weten. Met welke problemen heb je te maken? Hoe uiten deze zich? Is er een oorzaak aan te wijzen?
We gaan eerst goed naar je luisteren. Want we moeten veel van je weten. Met welke problemen heb je te maken? Hoe uiten deze zich? Is er een oorzaak aan te wijzen?
Door allemaal vragen te stellen, brengen we jouw problemen en situatie in kaart. Een diagnose noemen we dit. Daarna bespreken we welke hulp bij jou en jouw problemen past. We hebben veel verschillende behandelingen.
Het proces van intake tot en met behandeling
Hieronder zie je in duidelijke stappen wat er gaat gebeuren. Van het aanmelden tot en met de behandeling die aansluit bij jouw situatie.
-
Stap 1: Je wordt verwezen naar polikliniek Alliade
Je wordt naar de polikliniek Alliade verwezen door de huisarts, de gemeente, een gecertificeerde instelling en andere medisch specialisten.
-
Stap 2: Intake
Als je bent aangemeld bij de polikliniek Alliade, volgt er een intakegesprek. Dit gesprek is met jou en je ouders/verzorgers. Voor volwassenen geldt dat er een familielid, vriend(in) of een begeleider bij het gesprek aanwezig mag zijn.
Tijdens de intake hebben we het over wat goed gaat en over waar je tegenaan loopt. Ook willen we graag weten waar je hulp bij nodig hebt. Soms is er nog meer onderzoek nodig. Dit noemen we diagnostiek. Hierna bepalen we of we je kunnen helpen met jouw hulpvraag en hoe we dit het beste kunnen doen.
-
Stap 3: Advies
Tijdens dit gesprek vertellen we wat onze ideeën zijn voor jouw behandeling.
-
Stap 4: Behandeling
Als je bij ons in behandeling komt krijg je een vast behandelteam. Bij de behandeling gaan we altijd uit van jouw hulpvraag. We helpen je met een behandelprogramma dat bij jou past.
-
Stap 5: Het eindgesprek
Het is ons doel om je te helpen bij de situaties die eerder lastig waren en waar in de behandeling aan is gewerkt. Samen met je behandelaar bepaal je wanneer dit moment is.
In het eindgesprek met jou, je ouders of partner, je behandelaar en eventueel je begeleider kijken we samen terug hoe jouw behandeling is gegaan. En wat je kan doen als je het toch weer moeilijk krijgt. Hier wordt een verslag van gemaakt dat je daarna krijgt.
Wie betaalt?
Er zijn diverse bekostingsmethoden voor de behandelingen en diagnostiek binnen de Alliade poli's. Hieronder leggen we uit wie de kosten van de behandeling betaalt.
-
Met welke zorgverzekeraars hebben wij een contract?
Alliade heeft contracten met verschillende zorgverzekeraars.
Voor 2024 hebben wij een contract afgesloten met de volgende koepels:
- VGZ
- VGZ
- VGZBewuz+
- UMC
- IZ
- Univé
- IZA
- ZEKUR.nl
- Achmea
- Zilveren Kruis
- Interpolis
- FBTO
- De Friesland
- Studenten Goed Verzekerd
- DSW
- ONVZ
- Eucare
- VGZ
-
Het Zorgprestatiemodel (ZPM)
Vanuit deze contracten mogen wij zorg leveren op basis van het Zorgprestatiemodel (ZPM).
Dit is het bekostigingssysteem voor de geestelijke gezondheidszorg en de forensische zorg. De gecontracteerde verzekeraar betaalt de kosten.
Bekijk ook: Zorgprestatiemodel: de nieuwe bekostiging voor ggz en fz
-
Geneeskundige Zorg voor Specifieke Patiëntgroepen (GZSP)
Naast het Zorgprestatiemodel kan Alliade ook zorg leveren op basis van de GZSP. Dit staat voor Geneeskundige Zorg voor Specifieke Patiëntgroepen.
Dit gaat om patiënten die thuis wonen en niet beschikken over een zogenaamde indicatie Wet langdurige zorg (Wlz). Het gaat om behandeling van lichamelijke klachten, psychische klachten en/of gedragsproblematiek. De GZSP wordt betaald vanuit de zorgverzekering.
Deze zorg en behandeling is vooral bedoeld voor mensen met:
- meerdere problemen, bijvoorbeeld lichamelijke of psychische problemen
- een bijzondere ziekte zoals Parkinson, ALS, Huntington, Korsakov of MS
- een lichamelijke beperking door een beroerte, een ongeluk of een hersentumor
- een verstandelijke beperking (als zij 18 jaar of ouder zijn)
-
Wil je weten of je voor deze zorg in aanmerking komt?
Overleg dit dan met je huisarts.