Logopedie

Goede communicatie, eten & drinken en vrij ademen zijn belangrijk voor iedereen. Onze logopedisten helpen jouw bij problemen met spraak, stem, taal, lezen, gehoor, slikken, ademhalen en globusklachten (propgevoel of brok in de keel).

Wanneer ga je naar een logopedist?

Dat communiceren, eten & drinken en ademhalen niet vanzelfsprekend zijn, wordt vaak pas opgemerkt als zich problemen op dit gebied voordoen. Deze worden bijvoorbeeld veroorzaakt door een neurologische aandoening zoals een beroerte, Parkinson of dementie. Maar ook COPD, astma en hyperventilatie kunnen een oorzaak zijn. Verder kan overbelasting een reden voor problemen zijn op het gebied van stem en ademhalen.

Wat doet een logopedist voor jou?

De logopedist brengt samen met jou de problemen in kaart en bekijkt hoe hij/zij jou het beste kan begeleiden. Dit kan door individuele therapie, advisering of groepsbehandeling. Daarbij maakt de logopedist gebruik van de nieuwste technologie en behandelmethodes, zoals larynxmanipulatie en biofeedback. 

Deelspecialisaties van onze logopedisten zijn:

  • Afasie: niet goed begrijpen of gebruiken van taal na een beroerte.
  • Dysartrie: moeite met verstaanbaar spreken, spraakmotoriek.
  • Dysfagie: slikproblemen als gevolg van een beroerte, Parkinson of dementie.
  • Stemklachten en globusklachten (brok in de keel).
  • Ademproblemen: met als specialisatie COPD, astma, hyperventilatie en disfunctioneel ademen.

Alle logopedisten zijn lid van het kwaliteitsregister Paramedici. Drie logopedistes zijn lid van Parkinsonnet.

Verwijzing en vergoeding logopedist

Je kan bij de logopedist terecht na een verwijzing van je (huis)arts, een specialist ouderengeneeskunde of een andere specialist zoals de KNO- en longarts. Een logopediebehandeling wordt door de meeste zorgverzekeraars volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Meer informatie vindt je op de website van je zorgverzekeraar.

Een afspraak maken met de logopedist

De logopedist is regelmatig aanwezig in onze woonzorglocaties en revalidatiecentrum De Linde, maar kan ook bij je thuis komen.

Wil je weten wat de logopedist voor jou kan betekenen? Het Klantadviescentrum vertelt je graag meer over de mogelijkheden.

  • Delen

Kenmerken


Categorieën
Leeftijdscategorieën Ouderen
Hoofdgebieden Ouderenzorg
  • Delen

Gerelateerde pagina's


Specialisten