Alliade

Coronacentrum Friesland

Op 24 maart 2020 is het Friese coronacentrum, op initiatief van Zorggroep Alliade, geopend in Heerenveen. Op 1 juli 2021 is deze locatie gesloten. Wel is er nu nog een quarantaine- en isolatie faciliteit beschikbaar in Wolvega. Mocht het nodig zijn, dan is hier binnen 24 uur een zogenoemde QIF opgezet.

Dit initiatief voor een provinciale quarantaine- en isolatie faciliteit is ontstaan in nauwe samenwerking met Veiligheidsregio Fryslân. De afdeling in Wolvega is bedoeld voor patiënten met een (vermoeden van) corona of een andere besmettelijke ziekte.

Locatie

Het coronacentrum in Heerenveen is op 12 juli 2021 verhuisd naar een aparte afdeling van locatie LindeStede van Meriant in Wolvega. Het gedeelte waar de quarantaine- en isolatie faciliteit zit stond leeg en heeft een eigen ingang. Op die manier is de afdeling gescheiden van de andere afdelingen van LindeStede. Bewoners die bij LindeStede verblijven merken daarom weinig van het QIF.

Patiënten

De afdeling is bedoeld voor mensen met (een vermoeden van) corona of een andere besmettelijke ziekte. Het gaat om patiënten die niet thuis kunnen blijven in quarantaine, maar ook niet in het ziekenhuis worden opgenomen. 

Grietje van Buiten, directeur Meriant, over het personeel van het coronacentrum Friesland in Heerenveen destijds:

'Er zaten weken bij met een hele hoge werkdruk, veel opnames per dag en ook nog eens veel nieuwe collega’s in moeten werken. Inmiddels wordt de coronazorg bijna als gewoon gezien, al is het niet gewoon. Alle mensen die zich dagelijks inzetten voor deze zorg verdienen een groot applaus! Ik heb heel veel respect voor de collega’s die altijd in de frontline van de coronacrisis staan. Daarnaast is de professionele ondersteuning van onze geestelijke verzorgers, maatschappelijk werkers en psychologen ook erg waardevol.'

Meer informatie en cijfers

Quarantaine en Isolatie Faciliteit

Voor de Quarantaine en Isolatie Faciliteit (QIF) in Wolvega zijn er 46 bedden beschikbaar. Mensen uit de drie noordelijke provincies, die niet thuis in isolatie/quarantaine kunnen en mogelijk besmet zijn met corona of een andere besmettelijke ziekte, kunnen hier terecht. 

Zone indeling

Het QIF heeft verschillende zones, het zogenaamde stoplichtsysteem. De groene zone is ‘schoon’ en hier nemen medewerkers pauze. De rode zone is bedoeld voor de patiënten met of een vermoeden van corona of een andere besmettelijke ziekte. Hierin kan men vrij bewegen in de woonkamer, eigen kamer en binnenplaats. En oranje is de overgangszone.

Een kijkje binnen bij het coronacentrum Friesland

© 2021 - Alliade
scrollen