Alliade

Coronacentrum Friesland - ook wel COVID-huis

Op 24 maart 2020 is het Friese coronacentrum, op initiatief van Zorggroep Alliade, geopend in Heerenveen.

Dit initiatief is ontstaan in nauwe samenwerking met het zorgkantoor, gemeente Heerenveen en de ouderenzorgorganisaties in Friesland. De afdeling heeft een provinciale functie voor kwetsbare oudere patiënten met een vastgestelde corona-infectie.

Locatie

Het coronacentrum is een afdeling bij locatie Anna Schotanus van Meriant in Heerenveen. Het gedeelte waar het coronacentrum zit stond leeg en heeft een eigen ingang. Op die manier is de afdeling gescheiden van de andere afdelingen van Anna Schotanus. Bewoners die bij Anna Schotanus verblijven merken daarom weinig van het coronacentrum.

Patiënten

De afdeling is bedoeld voor kwetsbare ouderen met vastgestelde corona. Dit kunnen patiënten zijn die bij Meriant of bij andere zorgaanbieders van Friesland wonen. Het gaat om patiënten die niet thuis kunnen blijven, maar ook niet in het ziekenhuis worden opgenomen. Ook komen er patiënten die herstellende zijn van een besmetting, nadat ze in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Medewerkers

Een groep medewerkers van Meriant vormt de vaste basis van het coronacentrum Friesland. Het gaat om verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten, artsen, woonleefassistenten en schoonmakers. Deze vaste groep wordt aangevuld met collega’s van andere ouderenzorg- en thuiszorgorganisaties en uitzendbureaus. Er is momenteel een team voor 44 bedden beschikbaar. 

Grietje van Buiten, directeur Meriant, over het personeel van het coronacentrum Friesland:

'Er zaten weken bij met een hele hoge werkdruk, veel opnames per dag en ook nog eens veel nieuwe collega’s in moeten werken. Inmiddels wordt de coronazorg bijna als gewoon gezien, al is het niet gewoon. Alle mensen die zich dagelijks inzetten voor deze zorg verdienen een groot applaus! Ik heb heel veel respect voor de collega’s die altijd in de frontline van de coronacrisis staan. Daarnaast is de professionele ondersteuning van onze geestelijke verzorgers, maatschappelijk werkers en psychologen ook erg waardevol.'

Meer informatie en cijfers

Capaciteit en cijfers

Op dit moment is er een capaciteit voor 44 patiënten. Mocht het nodig zijn, dan kan dit naar 84 worden opgeschaald.

Eerste golf (eind maart t/m begin juli) in totaal 72 patiënten opgenomen.
Tweede golf (eind september t/m midden december) in totaal 145 patiënten opgenomen.

Totaal aantal opnames: 374 patiënten (stand van zaken op 9 maart 2021).

De jongste patiënt was 55 jaar. 

Quarantaine en Isolatie Faciliteit

Mensen uit de drie noordelijke provincies, die niet thuis in isolatie/quarantaine kunnen en mogelijk besmet zijn met corona, kunnen in het coronacentrum in Heerenveen terecht. Voor deze Quarantaine en Isolatie Faciliteit (QIF) zijn er 46 bedden beschikbaar.

Zone indeling

Het coronacentrum heeft verschillende zones, het zogenaamde stoplichtsysteem. De groene zone is ‘schoon’ en hier nemen medewerkers pauze om even uit de hectiek te zijn. De rode zone is bedoeld voor de patiënten met corona, hierin kan men als patiënt vrij bewegen in de woonkamer, eigen kamer en binnenplaats. En oranje is de overgangszone.

Bezoek

Wilt u op bezoek gaan bij iemand die in het coronacentrum is opgenomen? Neem dan contact op met de verpleging. Bent u geen 1e contactpersoon? Bel dan naar de Zorgcentrale via 088 - 244 42 00. Zij verbinden u vervolgens door met het coronacentrum.

Een kijkje binnen bij het coronacentrum Friesland

© 2021 - Alliade