Erik: ‘Ik ben trots op mijn werk. Dat het kan, mag én lukt’

Aan de slag met de afkortzaag, platenzaag of de puntzaag. Erik de Vries (36 jaar) draait zijn hand er niet voor om. Hij werkt met de grootste machines bij Houtwerkplaats De Wisse. Daarnaast werkt hij één dag in de week bij Accolade.

Dagbesteding voor stoere mannen en vrouwen

Vier dagen in de week gaat Erik naar Houtwerkplaats De Wisse in Heerenveen. Erik werkt al 17 jaar op deze dagbestedingslocatie voor stoere mannen en vrouwen. Erik vertelt: ‘We maken onder andere traptredebeschermers, heiblokken en paaltjes die bij nieuwbouwprojecten worden gebruikt. We werken voor verschillende grote bouwbedrijven in Friesland.’ Op het grote bord in de kantine staat iedere dag met afbeeldingen en naamkaartjes wat iedereen moet doen. ‘Ik vind alles leuk om te doen behalve punten zagen.’

Gouden combinatie

Het werken bij De Wisse ging ontzettend goed. Daarom werd er voor Erik in 2009 een begeleid werken-plek gezocht bij een regulier bedrijf voor één dag in de week. Begeleider Gea Koopmans: ‘We vinden het belangrijk dat cliënten in de maatschappij staan. Daarom stimuleren we waar dat kan cliënten om in een regulier bedrijf te werken.’ Erik wilde graag bij een houtwerkplaats aan de slag. Met hout werken is zijn grote passie. Hij startte bij een timmerfabriek in Gorredijk. Maar daar werd Erik overschat. Samen met zijn coach is gekeken naar een andere werkplek. Hij ging uiteindelijk bij woningbouwvereniging Accolade aan de slag. Erik: ‘Het was even wennen, maar ik vond het al snel leuk bij Accolade. Het is natuurlijk heel ander werk dan bij de Wisse. Ik doe bij Accolade veel verschillende dingen. Ik haal het oud papier op en zorg ervoor dat het terrein schoon blijft.’ Erik zit goed op zijn plek, krijgt de juiste begeleiding en is inmiddels al 12,5 jaar in dienst. Dat werd uiteraard groots gevierd!

Erik: 'Het was even wennen, maar ik vond het al snel leuk.'

Leergierig

Ik werk al heel lang bij de houtwerkplaats, maar ik vind het nog steeds erg leuk. Ik heb leuke collega’s en blijf nieuwe dingen leren. We krijgen namelijk opdrachten van veel verschillende bedrijven. Ook nieuwe opdrachten en daardoor doe ik dingen die ik nooit eerder heb gedaan. Ik hoop dat ik hier nog lang mag blijven werken. Ik ben trots op mijn werk bij de houtwerkplaats. En dat het kan, mag én lukt.’ Gea vult glimlachend aan: ‘Erik kwam binnen als klein, jong jongetje. Hij heeft veel geleerd in al die jaren. Op het gebied van veilig werken met machines. Maar ook op sociaal vlak. En dat heb je nodig in de maatschappij.’

Toppers gezocht

Wil jij net zoals Erik een fijne plek om te werken met leuke collega’s? Of ken je iemand die een werkplek zoekt? Kom dan langs bij Houtwerkplaats De Wisse in Heerenveen. Ze zijn namelijk op zoek naar toppers om het team te versterken! Wil je meer lezen over dagbesteding of begeleid werken? Kijk op de pagina dagbesteding.