‘Ik ben nooit bang om iets nieuws te proberen. Daar leer ik van’

Cowboy, dokter, sprookjes prins of prinses, piraat of Sinterklaas. Of zelfs de grote boze wolf. Bij De Verkleedkoffer aan de Drie Stellingenweg in Oosterwolde kun je worden wie je wilt! Er hangen namelijk rekken vol met de mooiste tenues - voor een spetterend feest of een bonte optocht. De Verkleedkoffer is een dagbestedingslocatie van Alliade voor mensen met een verstandelijke beperking. Speciaal aan deze plek is dat een groot deel van de kleding zelfgemaakt is. Tjaltje is één van deze makers en daar is ze super trots op!

Op bezoek bij dagbestedingslocatie De Verkleedkoffer in Oosterwolde

Tjaltje is een rot in het vak. Jarenlang oefenen, met ondersteuning van haar begeleiders, heeft ervoor gezorgd dat zij ook behoorlijk ingewikkelde naaitechnieken beheerst zoals het inzetten van een rits of het aanbrengen van sierbiesjes van fijne satijnstof. Haar eerste werkervaring was bij de kinderopvang. Tjaltje: ‘Kinderen vind ik erg leuk, maar voor mij was het te druk. Ik vind het fijn om ook in alle rust bezig te kunnen zijn met mijn werk. Met allemaal luid pratende kinderen om mij heen lukte dat niet. Mijn werk bij De Verkleedkoffer past beter bij mij. Hier kan ik patronen tekenen, stof knippen en naaien. Natuurlijk is er ruimte voor een praatje met andere teamleden. Of wat ook fijn is: samen muziek luisteren tijdens het werk. Dat vind ik erg gezellig.’

Wauw!
Bij De Verkleedkoffer ben je niet alleen creatief bezig met je handen. De kleding moet natuurlijk ook worden verhuurd. Het hebben van klantcontact is een belangrijk onderdeel en een feestje voor Tjaltje. Want het helpen van klanten bij het maken van een keuze doet ze graag. Extra aandacht besteedt ze hierbij aan een van haar eigen creaties in Charles Dickens stijl;  een prachtige groene jurk. Wauw!

Tjaltje: ‘Samen met de begeleider heb ik de stof uitgezocht en het patroon. Het knippen, spelden en naaien van alle lagen stof heb ik zelf gedaan. Ik ben nooit bang om iets nieuws te proberen. Hierdoor leer ik steeds meer en ik kan ook andere cliënten helpen wanneer zij iets lastig vinden.’

Eigenmakke
Geen dag is hetzelfde bij De Verkleedkoffer in Oosterwolde. Naast het naaien en verhuren van de verkleedkleding zet het team zich in voor het label Eigenmakke van Alliade. Eigenmakke staat voor: eigenwaarde, eigentijds en eigenwijs. Het uitgangspunt van het label is dat er continu wordt gekeken naar de mogelijkheden. Hoe kunnen we als personen groeien? En waarin kunnen wij elkaar versterken door samen te werken? Zo doen we samen wat wél kan! Tjaltje naait bijvoorbeeld babybroekjes voor het label. En dat is maar goed ook want deze items zijn enorm gewild. De broekjes en andere zelfgemaakte producten vliegen uit de Eigenmakke winkels en online-shop www.eigenmakke.nl.

Gewoon langskomen!
Tjaltje heeft een duidelijk advies: ‘Gewoon langskomen!’ Want bij de Verkleedkoffer weet je zeker dat je slaagt voor de perfecte verkleedoutfit. En ben je op zoek naar een mooie dagebestedingslocatie waar ruimte is voor personen die kunnen omgaan met naald en draad of dit graag willen leren? Ook dan ben je van harte welkom!

Alliade – Samen doen wat wél kan