• Luke deelt zijn ervaringen over werk & dagbestedingslocatie Kinderboerderij Sneek

‘Hier voel ik mij de koning te rijk!’

Wie het terrein van Kinderboerderij Sneek betreedt, wordt vriendelijk begroet door het team van deze werk- en dagbestedingslocatie van Alliade. Kom je uit het buitenland en tref je Luke, dan is de kans groot dat er een warm welkom volgt in het Engels of Duits. Het is maar net waar je vandaan komt.

Gouden en zwart randje

Luke: ‘De ‘roots’ van mijn vader liggen in de Verenigde Staten, daarom ben ik het gewend ook andere talen te spreken. Dat is handig. Vooral wanneer je een type bent zoals ik, die contact met anderen heel waardevol vindt.’ Het laatste bezoek van Luke aan het continent Amerika had zowel een gouden als een zwart randje. Het was voor hem de laatste keer dat hij zijn ‘grandpa’ in levende lijve ontmoette. Zijn hoogbejaarde grootvader had al verschillende periodes van ziekte achter de rug en begin dit jaar was zijn lichaam op. Ook zijn geest liet hem helaas steeds vaker in de steek. Luke: ‘Gelukkig herkende grandpa mij nog, ondanks zijn dementie. Ik heb bij hem gezeten en hem voorzichtig over zijn wang gestreken. Daarna nam ik afscheid met de woorden ‘so long’. Dat was erg moeilijk. Toen ik de deur achter mij dichttrok en in de hal stond, durfde ik pas mijn emoties te laten zien. Ik voelde me ontzettend verdrietig, maar was tegelijkertijd blij dat ik nog echt afscheid van hem kon nemen.’

 

‘Gelukkig herkende grandpa mij nog, ondanks zijn dementie

 

Vertrouwen geeft zelfvertrouwen

Door Luke zijn autisme is het omgaan met veel prikkels en hoogoplopende emoties soms best lastig. ‘Tijdens mijn werk bij de kinderboerderij ervaar ik dat weleens wanneer ik ongeduldige gasten ontmoet. Gelukkig ben ik hierop getraind. Ik blijf rustig. Sta de mensen vriendelijk en met korte zinnen te woord. Door scholing en steun van de begeleiders van Alliade, zoals Marije, lukt me dit steeds beter. Ik vertrouw op het advies van de begeleiders en zij vertrouwen mij. Hierdoor krijg ik ook steeds wat meer verantwoordelijkheden. Dit geeft mij zelfvertrouwen. Privé werkt dat ook zo. Een vliegreis is voor veel mensen een bron van stress. Met mijn stoornis dus helemaal. Op een drukke luchthaven zoals Schiphol zijn heel veel prikkels, maar ik vertrouw in zo’n situatie op mijn vader. Hij loodst ons hele gezin, zonder moeite, naar het juiste vliegtuig. Dat geeft mij rust,’ aldus Luke.

Fictie of feit?

Of Luke nog dromen heeft? Dat vindt hij best een lastige vraag. Veel van zijn ideeën over de toekomst die hij als kind had, zijn uitgekomen. Luke: ‘Vroeger leek het mij ontzettend leuk om samen met mijn broer een hotel-restaurant te runnen. Daarbij zou ik dan de rol van ober op me nemen. In de praktijk is dat beroep voor mij niet een verstandige keuze. Ik ben te snel afgeleid. Daarom zorg ik er nu voor dat het restaurant, de keuken en het terras van de kinderboerderij altijd keurig netjes zijn. Ik houd van poetsen tot het blinkt. Dat heb ik van mijn ouders geleerd. Zij zijn beide zorgprofessionals en weten hoe belangrijk hygiëne is.’ Luke zijn naam komt overeen met de held van de epische filmserie ‘Star Wars’ en naamgenoot (Prins) Luke Skywalker speelt een belangrijke rol in dit sciencefiction epos. Bijzonder is dat Luke - nu in 2023 - aangeeft zich de koning te rijk te voelen als medewerker bij Kinderboerderij Sneek. En dat is geen fictie, maar een feit!

Zoek jij ook een leuke werk- en dagbestedingslocatie? Of wil je een bezoekje brengen aan Kinderboerderij Sneek? Het leukste uitje voor jong en oud in Súdwest Fryslân? Bekijk snel de website https://www.kinderboerderijsneek.nl/

Foto: Marije en Luke bij kinderboederij Sneek