Marijke Hiem Heerenveen

Het oude Marijke Hiem voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Alliade is daarom overgegaan tot nieuwbouw op dezelfde locatie.

Het oude Marijke Hiem voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Alliade is daarom overgegaan tot nieuwbouw op dezelfde locatie.

Na een intensief traject met cliëntenraad, bewoners, familie en collega’s samen met de inzet van verschillende organisaties is de nieuwbouw van Marijke Hiem in 2020 officieel opgeleverd.

Bekijk hier het resultaat:


Sociologische leefmilieus

De woongroepen zijn toegepast op de behoeftes van de cliënten en de kwaliteiten van de medewerkers. Dit betekent dat elke woongroep een passend activiteitenprogramma, specifieke interieurstijl en zorgaanbod heeft.

Bij Marijke Hiem wordt daarnaast gebruik gemaakt van zorgtechnologie, oftewel domotica. Het doel van de technologie is om het zorgproces te versterken en de optimale balans te krijgen tussen veiligheid en vrijheid. Voorbeelden zijn bewegingsmelders, akoestische bewaking en zenders. Hiermee worden onveilige situaties in een vroeg stadium gedetecteerd.


Toegang tot het beschutte buitenleven

In de ontwikkeling van het nieuwe Marijke Hiem was het uitgangspunt ‘Hoe past het wonen bij jou?’. Centraal daarbij stond het creëren van een veilige situatie en mensen zoveel mogelijk een thuisgevoel geven. Marijke Hiem is daarom in een hofjesstructuur gebouwd.

De voordeuren van de woongroepen komen uit op de hofjes en balkons. Zo is de natuur nooit ver weg. De tuinen, paden en verschillende zitjes geven bewoners de mogelijkheid elkaar te ontmoeten. En om zich veilig en zelfstandig te bewegen. De speciale zwaluwgaten in de muren, het insectenhotel en de vogelboom, halen de natuur nóg dichterbij.


De buurtfunctie

Marijke Hiem zit dicht bij het centrum van Heerenveen en staat midden in de wijk. Daarom heeft het ook automatisch een buurtfunctie. In het ruim opgezette restaurant komen er verschillende activiteiten terug. En de beweegtoestellen zijn ook erg leuk voor het (jeugdige) bezoek. Dit zorgt voor gezelligheid en reuring.

Locaties