Ureterp wonen en dagbesteding vernieuwd

Alliade gaat vernieuwen in Ureterp. Momenteel heeft Alliade hier twee woonboerderijen, namelijk 't Ulenest en De Knippehoeve en daarnaast een dagbestedingslocatie, De Kapschuur.

Alliade gaat vernieuwen in Ureterp. Momenteel heeft Alliade hier twee woonboerderijen, namelijk 't Ulenest en De Knippehoeve en daarnaast een dagbestedingslocatie, De Kapschuur.

De woonboerderijen zijn prachtig en sfeervol, maar voldoen niet aan de moderne wooneisen. Daarom worden er 20 nieuwe studio’s op het terrein van Selmien East 40 gebouwd.


De boerderijen blijven

De huidige woonboerderijen worden niet gesloopt na de realisatie van de nieuwe studio’s. De woonboerderij op de Weibuorren wordt na een verbouwing toegevoegd aan de werkruimtes van de dagbesteding De Kapschuur. 

De woonboerderij op Selmien 40 krijgt een nieuwe nog te concretiseren functie. Tot een definitieve nieuwe functie is gevonden kan de boerderij worden gebruikt voor bijvoorbeeld de functie van ontmoetingsruimte. De vernieuwde woonlocatie biedt straks 20 woonplekken aan mensen met een licht verstandelijke beperking en bijkomende gedragsproblematiek.

Toekomstbestendig bouwen

Een goed en zinvol leven voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking, daar kunnen de zorgmedewerkers in de vernieuwde zorglocatie straks nog beter uiting aan geven. De nieuwe studio’s voldoen aan alle moderne wooneisen. Dit komt het woon- en leefgenot van cliënten ten goede.

Twee woongroepen met 10 bewoners

We creëren twee woongroepen. Beide woongroepen hebben een eigen ingang, hal en woonkamer. Per woongroep wonen er straks 10 cliënten in een eigen studio. De studio is voorzien van een badkamer, keuken, woongedeelte en slaapnis. Alle studio’s zijn op de begane grond waardoor iedere cliënt via de gezamenlijke hal naar binnen kan én een eigen deur naar buiten heeft. 

Er is verder rekening gehouden met privacy. De deuren in de hal zitten bijvoorbeeld niet recht tegenover elkaar, waardoor cliënten niet rechtstreeks bij elkaar naar binnen kunnen kijken bij het gelijktijdig verlaten van de woning.


Oplevering en verhuizing

Als alles volgens planning verloopt, vindt de oplevering halverwege maart 2023 plaats. De cliënten kunnen naar verwachting midden mei 2023 naar hun nieuwe studio verhuizen.

Locaties