• Loes: 'Vriendschap met een gouden randje'

Loes: 'Vriendschap met een gouden randje'

Op een braderie bij haar in het dorp werd Loes jaren geleden getriggerd door haar dierenarts. Vol overtuiging wist deze haar over te halen om deel te nemen aan het zogenaamde StaBij huisdierenproject. Dit project is erop gericht om cliënten binnen een woonzorgcentrum de nabijheid te geven van huisdieren. De mogelijkheid om in contact te komen met huisdieren wordt verzorgd door vrijwilligers. Deze vrijwilligers komen samen met hun huisdier op bezoek om de cliënt ‘bij te staan’. Inmiddels bezoekt Loes als vrijwilliger samen met haar hond Silke ruim zes jaar cliënt Henny in verschillende locaties van Alliade ouderenzorg (voorheen Meriant).

De klik

Over dat er een klik is tussen Henny en Silke bestaat geen twijfel. Zodra Silke Henny heeft gespot begint niet alleen haar staart te kwispelen, maar het hele hondenlichaam schudt mee. Tot grote consternatie van alle aanwezigen weet Silke zelfs het lepeltje uit de mok te tikken met haar staart, zodat deze als een projectiel door de huiskamer vliegt. Henny: ‘Silke is een prachtbeest. Iedere donderdagochtend verheug ik mij op de komst van deze lieve viervoeter en haar baasje.

We gaan er samen op uit en drinken gezellig een kopje koffie. Ook is er tijd voor een spelletje. Silke en Loes zijn de lichtpuntjes in mijn week.’

Volop emoties

Henny is begin 40 wanneer het noodlot toeslaat. Ze krijgt plotseling een hersenbloeding en raakt halfzijdig verlamd. Van een actieve moeder met gezin, bestaande uit drie jongetjes en echtgenoot, verandert ze in een afhankelijk persoon. Keihard werkt ze maandenlang in een revalidatiecentrum om weer iets van kracht in haar lichaam terug te krijgen. Ook verandert haar karakter door de beroerte. Henny: ‘Voor de hersenbloeding was ik een meegaand type. Nu ben ik zeer direct in mijn uitspraken en weet wat ík wil.’ De combinatie van een haperend lichaam en een persoon die uitspreekt wat ze wil, zorgt ervoor dat de relatie met haar echtgenoot geen standhoudt. Een scheiding en verhuizing volgt. Henny: ‘Ik verhuisde definitief naar woonzorgcentrum BerkenStede. Helemaal alleen! Dat was een enorme schok. Vaak heb ik een traantje weggepinkt tijdens de dagbestedingsactiviteiten. Opeens zat ik tussen een groep mensen die in een totaal andere levensfase zat. De laatste levensfase. Wanneer je begin 40 bent ga je ervan uit nog een heel leven voor je te hebben. Sámen, in de directe nabijheid van je kinderen.’

Weer of geen weer: altijd blijven doorgaan!

Ondanks alle tegenslagen zet Henny de schouders eronder. Loes heeft hierin een zeer belangrijke rol. Loes: ‘Ik bewonder Henny haar vechtlust. Ondanks alle tegenslagen probeert ze er het beste van te maken. Dat ik daar een bijdrage aan kan leveren geeft mij een enorm goed gevoel. Het is waardevol wanneer je van betekenis kunt zijn voor een ander’. Dat ook Loes een doorzetter is blijkt uit het feit dat ze iedere donderdagochtend present is. Weer of geen weer. Qua leeftijd zou Loes Henny’s moeder kunnen zijn. En zo nu en dan uit deze moederlijke betrokkenheid zich ook even. Het leven van Henny heeft namelijk een positieve wending gekregen. Loes: ‘Via een datingsite heeft Henny een  lieve man ontmoet. Inmiddels hebben ze al een poosje een relatie. Nadat ook een tweeweekse vakantie samen met de nieuwe vlam een succes bleek, hebben ze besloten om te gaan samenwonen. Prachtig toch!’ Henny en Loes zijn druk bezig met het voorbereiden van de verhuizing. Alles wordt in precisie uitgedacht. Van de soort vloerbedekking tot aan de keuze van de maaltijdverstrekker. En natuurlijk help Loes mee met de verhuizing. Niet meer als vrijwilliger, maar als vriendin.

Hoe de invulling van de donderdagochtend er gaat uitzien na de verhuizing? Loes: ‘Dat blijft ons momentje.’ Niemand komt tussen de vriendschap van deze ladies. Een vriendschap met een gouden randje!

Wil jij ook van betekenis zijn voor een ander? Zet je net als Loes in als vrijwilliger. Bekijk onze vrijwilligersvacatures. Bij Alliade vind je ruime keus in vrijwilligersactiviteiten in de zorg. We hebben ruim 300 locaties verspreid over Friesland. Dus er is altijd een mooie vacature te vinden bij jou in de buurt.

Gerelateerde pagina's


Vacatures voor vrijwilligers