COPD

Na de diagnose COPD kan je bij Alliade verder revalideren in de dagbehandeling. Bij de dagbehandeling krijg je behandeling, begeleiding en verzorging. Bedoeld om je lichamelijke en/of geestelijke functies te behouden of te verbeteren. Tijdens de dagbehandeling word je begeleid door het multidisciplinaire behandelteam. Dit team bekijkt jouw persoonlijke situatie en bespreekt met jou welke doelen je wilt behalen.

Wat is COPD?

COPD (Chronic Obstructive Pulmonair Disease), oftewel Chronische Obstructieve Long Ziekte, is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën steeds ontstoken. Daardoor maakt het lichaam meer slijm aan en is ademen lastiger. Bij longemfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. Longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in het bloed komt. En dat afvalstoffen kunnen worden uitgeademd. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kan je het benauwd krijgen.

Voor wie is de dagbehandeling bedoeld?

Dagbehandeling is geschikt voor zelfstandig wonende mensen met de longaandoening COPD.

Wordt dagbehandeling vergoed?

Om een vergoeding te krijgen voor dagbehandeling, heb je een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Dat kan via je huisarts of specialist, maar wij kunnen het ook voor jou regelen als we over je medische informatie beschikken.

Naar de dagbehandeling

Dagbehandeling houdt in dat je wekelijks een dag of dagdeel naar onze revalidatielocatie LindeStede in Wolvega komt. Je kunt op eigen gelegenheid naar de woonzorglocatie komen, maar we kunnen ook taxivervoer voor je regelen. Tijdens de behandeling krijgt je, indien gewenst, ondersteuning van onze zorgmedewerkers en kun je aansluiten bij de lunch: een uitgebreide broodmaaltijd. Tussendoor is er koffie en thee. Wil je even uitrusten? Dan kun je plaatsnemen in een comfortabele ruststoel.

De behandeling kan bestaan uit:

  • fysiotherapie
  • ergotherapie
  • logopedie
  • diëtetiek
  • psychologie
  • maatschappelijk werk

De specialist ouderengeneeskunde is jouw hoofdbehandelaar.

Dagbehandeling, iets voor jou?

Wil je weten wat de dagbehandeling voor COPD voor jou kan betekenen? Of wil je alvast een keer kennismaken? Neem gerust contact op met ons Klantadviescentrum.

  • Delen

Kenmerken


Categorieën
Leeftijdscategorieën Ouderen
Hoofdgebieden Ouderenzorg
  • Delen

Gerelateerde pagina's


Behandelingen