Speltherapie

Spelenderwijs een betere band met je kind opbouwen

Iedereen heeft wel eens nare gevoelens. Dat kan door van alles komen. Misschien heb je iets naars meegemaakt waar je steeds aan moet denken. Het kan ook zijn dat je je al een tijd verdrietig, bang of boos voelt, maar je weet zelf niet goed waardoor dat komt. Meestal gaan die vervelende gevoelens vanzelf weer weg en dan voel je je weer vrolijk. Maar soms blijf je last houden van die nare gevoelens en gedachten.  Wanneer je het moeilijk vindt om te praten over je gedachten en gevoelens, kun je er vaak wel over spelen. Het kan je dan helpen om naar speltherapie te gaan.

Jij mag kiezen!

Als je naar speltherapie gaat, kom je spelen in een spelkamer. In die spelkamer kan je van alles doen. Er is een zandbak, een kasteel met ridders, een poppenhuis, een politiebureau, je kan er verkleden, spelletjes spelen en nog veel meer. Jij mag kiezen waar jij mee wilt spelen! De speltherapeut kijkt of speelt met je mee.

Spelen helpt!

Het lucht vaak op om te spelen over alles wat jij maar wilt, over de dingen die jou bezighouden. Door te spelen ga je je eigen gedachten en gevoelens steeds beter begrijpen. In het spel kun je oefenen met ander gedrag en zoeken naar oplossingen. Je zult merken dat je je na een tijdje prettiger gaat voelen, want spelen helpt!

Binnen speltherapie wordt ook gebruik gemaakt van Theraplay 

  • Theraplay 

Theraplay richt zich op het versterken van de band tussen jou en je kind. Theraplay kan ingezet worden wanneer je als ouder het gevoel hebt dat je bent vastgelopen in de relatie met je kind. Dat je als gezin in een negatieve spiraal met elkaar terecht bent gekomen of dreigt te komen. Of wanneer je je machteloos voelt in de opvoeding van je kind. Bij Theraplay kom je samen met je kind naar therapie.

Samen spelen

Theraplay is een ‘doe-therapie’ en geen ‘praat-therapie’, tijdens de sessies gaan we samen spelen. Dit doen we met behulp van speelse, verzorgende en uitdagende activiteiten. Als ouder leer je je kind beter aan te voelen en te begrijpen. Door de activiteiten die je samen met de therapeut en je kind doet verbetert het contact en krijgen jullie samen weer meer plezier. Deze positieve momenten neem je ook mee naar huis, je leert om verschillende activiteiten ook thuis toe te passen.

  • Delen

Kenmerken


Categorieën
Leeftijdscategorieën Kinderen
Jongeren
Jong volwassenen
Hoofdgebieden Jeugdzorg
  • Delen