Therapeutische alliantie bij psychomotorische gezinstherapie

Student:            Tessa van Gelder

Opleiding:         Psychomotorische therapie en bewegingsagogie, Hogeschool Windesheim 

Jaar:                   2023

Cijfer:                 7,1

 

Naast het effect van een PMGT-behandeling (psychomotorische gezinstherapiebehandeling) is ook de ervaring van de gezinsleden belangrijk voor het slagen van de behandeling. Als therapeut wil je graag weten hoe de PMGT-behandeling ervaren wordt door de gezinnen, zodat je de behandeling kunt verbeteren door middel van informatie en feedback van de gezinnen. Tessa onderzocht de ervaring van de therapeutische alliantie (de relatie tussen cliënt en therapeut) tijdens een PMGT-behandeling voor gezinnen met minimaal één kind met LVB.


Samenvatting

  • Wat was de aanleiding voor het onderzoek?

    Er is maar 1 onderzoek gedaan naar de manier waarop het gezin de relatie met de therapeut (de therapeutische alliantie) bij PMGT beleeft, terwijl de therapeutische relatie een belangrijke factor is voor het slagen van de behandeling.

  • Wat was de onderzoeksvraag?

    Onderzoeksvraag

    • Hoe wordt de therapeutische alliantie ervaren door gezinsleden binnen een gezin met minimaal 1 kind met een LVB tijdens een PMGT-behandeling?

    Deelvragen

    • Hoe wordt de therapeutische alliantie per gezinslid ervaren tijdens de PMGT-behandeling?
    • Wat is het verschil tussen de ervaren therapeutische alliantie door kinderen en de ervaren therapeutische alliantie door ouders?
    • Wat is het verschil tussen de ervaren therapeutische alliantie binnen de verschillende gezinnen?
  • Hoe werd het onderzoek uitgevoerd?

    Aan dit onderzoek deden 4 gezinnen mee waarvan elk gezin minimaal één kind met een LVB heeft. Het aangemelde kind was jonger dan 18 jaar. Ieder gezin kreeg 10 sessies PMGT.

    CSRS
    Om de therapeutische alliantie te meten kan gebruik gemaakt worden van de Session Rating Scale (SRS). Bij PMGT zijn er zowel kinderen als volwassenen betrokken, bovendien zijn er gezinsleden met LVB. Er is een SRS ontwikkeld voor kinderen, namelijk de Child Session Rating Scale (CSRS). Om de verschillende gezinsleden goed te kunnen vergelijken binnen dit onderzoek, is ervoor gekozen om bij alle gezinsleden dezelfde vragenlijst af te nemen. Dit betekent dat zowel de gezinsleden zonder als met LVB de CSRS invulden. De vragenlijst werd na elke sessie PMGT afgenomen bij elk gezinslid.

    Interviews
    Naast het invullen van de CSRS werd het gezin na hun behandeling ook geïnterviewd over hun ervaringen. Per gezin werden twee interviews afgenomen: een interview met beide ouders tegelijk en een interview met alle kinderen tegelijk. Bij zowel de ouders als de kinderen werden dezelfde vragen gesteld. Tijdens het interview werd gevraagd naar hoe de gezinsleden de PMGT-behandeling in het algemeen hebben ervaren en hoe zij de behandelaren hebben ervaren. 

  • Wat is de conclusie?

    De ervaren therapeutische alliantie in dit onderzoek was afhankelijk van een aantal therapeutische en persoonlijke factoren en verschilde per sessie en gezinslid. De meeste gezinsleden hebben de therapeutische alliantie als prettig ervaren en zouden PMGT aanbevelen aan anderen, maar dit geldt niet voor alle gezinsleden. Met enige voorzichtigheid kan geconcludeerd worden dat de ouders de therapeutische alliantie prettiger hebben ervaren dan de kinderen. Daarnaast zijn er ook grote verschillen tussen ervaren therapeutische alliantie van gezinsleden binnen de gezinnen. Hierdoor zijn de resultaten over de verschillen tussen de gezinnen niet generaliseerbaar.

  • Welke aanbevelingen zijn er voor de praktijk?
    • Voor therapeuten die werkzaam zijn binnen PMGT-behandelingen wordt aanbevolen om tijdens de behandeling stil te staan bij de ervaren therapeutische alliantie van gezinsleden. Dit kan door middel van zelfstandig na de sessie te bekijken welke scores opvallen bij de ingevulde vragenlijsten en daarnaast door het gesprek aan te gaan met de gezinsleden met als doel feedback te krijgen. Door deze feedback in de daaropvolgende sessies te gebruiken, kan de therapeutische alliantie mogelijk ook verbeterd worden.
       
    • Daarnaast is het advies aan de therapeuten om stil te staan bij meerzijdige partijdigheid. Het kan tijdens een behandeling lastig zijn om allianties aan te gaan met elk gezinslid. Bij dit onderzoek kwam naar voren dat niet elk gezinslid het gevoel had dat er naar hem of haar werd geluisterd. Dit heeft als gevolg dat de therapeutische alliantie minder prettig ervaren wordt en het effect van de behandeling mogelijk kleiner wordt.
       
    • In haar scriptie geeft Tessa nog en aantal aanbevelingen voor vervolgonderzoek.

Documenten

Hoofdgebied
Jeugdzorg
Onderzoekslijn(en)
Evidence based screening, diagnostiek en behandeling
  • Delen