Maatschappelijke ondersteuning

Maatschappelijke ondersteuning

Het is niet altijd even makkelijk om mee te doen in de maatschappij. Gaat het even niet, dan is het fijn als je een zetje in de goede richting krijgt. Dat is wat wij doen. We kijken samen met jou naar waar jij ondersteuning bij nodig hebt. Zodat jij weer zo zelfstandig mogelijk mee kunt doen in de maatschappij.

Het is niet altijd even makkelijk om mee te doen in de maatschappij. Gaat het even niet, dan is het fijn als je een zetje in de goede richting krijgt. Dat is wat wij doen. We kijken samen met jou naar waar jij ondersteuning bij nodig hebt. Zodat jij weer zo zelfstandig mogelijk mee kunt doen in de maatschappij.

Alliade zoekt voor mensen met én zonder een verstandelijke beperking naar oplossingen midden in de samenleving. We stimuleren je om zelf keuzes te maken. Want vaak kun je meer dan je denkt. Samen doen we wat wél kan. 

  • Ondersteuning bij jou thuis

    Alliade zoekt voor mensen met - en zonder - een verstandelijke beperking naar oplossingen midden in de samenleving. Wij kijken daarbij goed naar wat bij jou past en naar de verschillende leefgebieden die daarbij aansluiten. Zo kunnen we in nauwe samenwerking met diverse gemeenten en samenwerkingspartners in Friesland jou de beste (maatschappelijke) ondersteuning aanbieden. We zijn actief in verschillende leefgebieden zoals: het versterken van het sociale netwerk, je ondersteunen bij het omgaan met sociaal emotionele problemen, structuur aanbrengen in je huishouden, middelen gebruik en verslaving en financiën. Hieronder zie je de complete lijst met de verschillende leefgebieden waarin wij kunnen ondersteunen.

  • Participatiewet

    Met de participatiewet wil de overheid meer mensen met een arbeidsbeperking of afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk krijgen. De wet is een samenvatting van alle bestaande regelingen op het gebied van arbeidsmarktbeleid. De gemeente waarin jij woont is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet.

    Samen met de decentralisatie van de Jeugdhulp en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) /Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is de participatiewet een ingrijpende verandering in onze samenleving. Onze verzorgingsstaat verandert in een participatiesamenleving. Dit heeft invloed op iedereen die in Nederland woont. Dus ook op jou. Zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid zijn de sleutelwoorden die deze verandering begeleiden.

    Lees meer over de Participatiewet

Leefgebieden

We zijn actief in verschillende leefgebieden. Hier vind je de complete lijst met de verschillende leefgebieden waarin wij kunnen ondersteunen.

  • Administratie en geldzaken

    Heb je even geen overzicht in je geldzaken of administratie? Loop je achter met betalingen of heb je (grote) geldzorgen? Begrijp of open je je post niet meer? Wij ondersteunen je daarbij. Samen met een ondersteuner zorgen we voor zowel een financieel als administratief overzicht. We kijken met je mee, adviseren en helpen bij het aanvragen van toeslagen, uitkeringen en eventuele kwijtscheldingen. We helpen je bij de post wanneer je dit niet begrijpt of het overzicht kwijt bent. 

  • Werk en opleiding

    Het vinden van werk of een geschikte opleiding is niet altijd even makkelijk. Daar kunnen wij je bij ondersteunen. Samen zoeken we contact met jobcoaches en ondersteunen je bij gesprekken. Dit doen we ook als je al werk hebt.  

  • Daginvulling

    Hoe vul jij je dag in? Dat is voor iedereen verschillend, maar een goede balans tussen werk en vrije tijd is daarbij erg belangrijk. Er moet bijvoorbeeld wel genoeg tijd zijn voor het huishouden of boodschappen. Wij adviseren je graag hoe je dit het beste kunt aanpakken.

  • Wonen

    Eigen woonruimte brengt best wat verantwoordelijkheid met zich mee. Goed contact met bijvoorbeeld de woningbouw en buren is belangrijk. Een woning moet een veilige en fijne plek zijn. Wij adviseren je graag hoe je dit het beste kunt aanpakken.

  • Relaties

    Woon je met meerdere mensen/personen in een huis? Dan is het is niet altijd even gemakkelijk om met elkaar om te gaan. Wij kijken hoe de sfeer thuis is en kunnen bemiddelen als dat nodig is. Samen zorgen we voor een goede thuissituatie. Als de sfeer thuis niet goed is, kunnen wij ook doorverwijzen naar een gebiedsteam. 

  • Geestelijke gezondheid

    Een goede geestelijke gezondheid is belangrijk. Hoe voel je je? Zit je lekker in je vel? Als het even wat minder gaat, kijken we samen naar wat je nodig hebt. We hebben goede contacten met GGZ Friesland en sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen. Wij adviseren je graag hoe je dit het beste kunt aanpakken. Je hoeft het niet alleen te doen.

  • Lichamelijke gezondheid

    Als je lichamelijk iets minder gezond bent, kun je te maken krijgen met verschillende zorgverleners. Zoals het ziekenhuis, artsen en thuiszorg. Wij ondersteunen je in het contact tussen de verschillende zorgverleners. En geven uitleg of gaan met je mee als dat nodig is. Zo zorgen we voor overzicht en duidelijkheid. 

  • Middelengebruik en verslaving

    Verdovende middelen, gokken of alcohol kunnen erg verslavend zijn. Als je het gevoel hebt dat je het niet meer in de hand hebt, ondersteunen wij je. We gaan op zoek naar een oplossing en ondernemen samen met jou stappen om van de verslaving af te komen. Hierbij werken wij, waar nodig, samen met Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). 

  • Dagelijks leven

    Structuur in het dagelijks leven, dat is niet altijd vanzelfsprekend. Wij ondersteunen je bij het vinden van structuur. Dat is heel uiteenlopend. Van post ordenen tot eten koken. Samen zoeken we naar een goede balans in het dagelijks leven tussen rust en activiteiten.  

  • Contacten leggen

    Mensen om je heen hebben, is ontzettend prettig. Dan merk je dat je er niet alleen voor staat. Maar het leggen van contacten is soms spannend. Wij ondersteunen je in het vinden van sociale activiteiten en contacten. Lijkt het je bijvoorbeeld leuk om deel van een verenging uit te maken? Dan gaan wij daar samen naar opzoek. 

  • Meedoen in de maatschappij

    Deel uit maken van iets, dat is prettig. Dat kan bijvoorbeeld met dagbesteding of andere activiteiten. Dan doe je mee in de maatschappij. Samen kijken we naar de mogelijkheden en wat jouw wensen zijn. 

  • Justitie

    Wij ondersteunen je bij het vinden van passende juridische hulp. Als het nodig is, gaan wij ter ondersteuning ook mee naar de rechtbank.

    Maatschappelijke ondersteuning locaties

      Alles over samen doen wat wél kan!

      Onze film laat zien dat Alliade er is voor jou. Met jeugdzorg, verstandelijk gehandicaptenzorg, ouderenzorg, werk en dagbesteding en maatschappelijke ondersteuning in Friesland. Daarbij kijken we vooral naar wat wél kan!

      Nieuws

        Agenda

        • Ouderenzorg, Gehandicaptenzorg, Jeugdzorg, Werk & dagbesteding, Maatschappelijke ondersteuning
          LOOP Leeuwarden
          2 juni 2024
          Een gezonde leefstijl betekent voldoende bewegen, gevarieerd en gezond eten en genoeg ontspannen. Alliade helpt cliënten en medewerkers met...

          Ervaringsverhalen