Doorbraak in onderzoek naar slaapapneu bij mensen met downsyndroom

16 december 2022

Afgelopen woensdag plaatste de Leeuwarder Courant een mooi artikel over het WatchPAT-onderzoek van de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) van Alliade. Kan de WatchPAT worden ingezet bij mensen met downsyndroom zodat op een makkelijke manier kan worden vastgesteld of ze slaapapneu hebben? Ja, zo blijkt uit het onderzoek.

Waarom geen standaard slaaponderzoek?
Bijna 80% van de mensen met downsyndroom heeft slaapapneu. Slaapapneu is een aandoening waarbij tijdens de slaap de ademhaling regelmatig stopt. Vaak wordt dit niet ontdekt omdat een slaaponderzoek in een slaapcentrum of ziekenhuis voor hen te zwaar is.

Wat is de WatchPAT?
De WatchPAT is een soort smartwatch en bestaat uit een polshorloge, vingerprobe en borstsensor. De cliënt slaap er één nacht mee, gewoon thuis in zijn eigen vertrouwde bed. Het apparaatje meet onder andere de slaaptijd, lighouding, snurkintensiteit en zuurstofverzadiging in het bloed. Aan de hand van deze gegevens kan de arts of verpleegkundig specialist vaststellen of de cliënt slaapapneu heeft.

Accepteren mensen met downsyndroom de WatchPAT?
Het was de vraag of mensen met downsyndroom de WatchPAT accepteren en er minimaal 4 uur mee kunnen slapen, wat nodig is voor een geschikte meting. En ja, dit blijkt het geval, stelden de onderzoekers van PWO vast. Zo’n twee derde van de mensen met downsyndroom accepteert het apparaatje en slaapt er lang genoeg mee, zodat kan worden vastgesteld of er sprake is van slaapapneu.

Waarom is het ontdekken van slaapapneu van belang?
Slaapapneu kan veel invloed hebben op de gezondheid en kwaliteit van leven. Het vergroot onder meer het risico op diabetes, schildklierproblemen, hersenbloedingen- of infarcten en hartproblemen. Ook kan het leiden tot stemmingswisselingen, concentratieproblemen en een verhoogde kans op overlijden.

Een diagnose is belangrijk, want dan kan een behandeling worden gestart en is er begrip als de cliënt overdag moe is, in slaap valt, niet aan activiteiten wil meedoen of geïrriteerd reageert.

Ook kan het ontdekken van slaapapneu helpen bij het uitsluiten van aandoeningen die dezelfde klachten met zich kunnen meebrengen, zoals dementie, dat bij ouder wordende mensen met downsyndroom (net als slaapapneu) vaak voorkomt. Door de inzet van de WatchPAT is dit nu een stuk makkelijker.

Hoe zet Alliade de WatchPAT in?
Op basis van de uitkomsten van het onderzoek besloot Alliade de WatchPAT structureel in te zetten binnen de Alliade screening downsyndroom (ASDS), een multidisciplinair screeningsprogramma in Friesland voor veroudering en dementie bij mensen met downsyndroom.

Meer weten?
De pdf van het artikel in de Leeuwarder Courant vind je hieronder bij Bestanden/Downloads. Meer over het onderzoek lees je op de projectpagina van het onderzoek.

Bestanden/Downloads

  • Delen

Kenmerken


Categorieën
Hoofdgebieden Gehandicaptenzorg
  • Delen