Eindcongres Dementie bij mensen met (Z)EV(M)B: interessant en waardevol

14 november 2022

Vrijdag 11 november was het zo ver: na drie jaar onderzoek presenteerden verschillende sprekers uit het onderzoeksteam in een volgepakte Ichtuskerk in Wolvega de nieuwste inzichten en praktische handvatten rondom het thema dementie bij mensen met (Z)EV(M)B.

Signaleren door klein kijken
Doordat nauwelijks onderzoek is gedaan naar dementie bij mensen met (Z)EV(M)B, zijn er geen goede instrumenten om dementie bij hen te signaleren en diagnosticeren. Terwijl dat wel belangrijk is om behandeling en begeleiding op hun veranderende behoeften en wensen te kunnen afstemmen. Het gaat vaak om kleine veranderingen: een arm die niet meer in de mouw wordt gestoken, een vaatwasser die niet meer helemaal wordt uitgepakt. Promovenda Maureen Wissing maakte duidelijk dat klein kijken van groot belang is.

Lancering gratis kennismodules
Er was niet alleen behoefte aan een goed diagnostisch hulpmiddel, maar ook aan meer kennis. Daarom ontwikkelde de projectgroep 8 kennismodules met verschillende thema's rondom dementie bij mensen met (Z)EV(M)B. Deze kennismodules zijn voor iedereen vrij toegankelijk en werden tijdens het eindcongres feestelijk gelanceerd.

Interactief en divers programma
Bij het onderzoek zijn de zorgorganisaties Alliade, ’s Heeren Loo, Ipse de Bruggen en Koninklijke Visio betrokken. In interactieve workshops gaven zij de deelnemers aan het congres een kijkje in een gespecialiseerde dementiewoning, maakten ze duidelijk waarom slaaponderzoek en visusonderzoek van groot belang zijn om uit te sluiten in het diagnostische proces van dementie, en werd stilgestaan bij hoe je bewustwording van dementie in je organisatie kunt vergroten. Een daverend optreden van Slagwerkgroep Syncoop maakte het zeer diverse programma compleet.

Waardevolle dag
We mogen trots zijn dat we met dit onderzoek de zorg voor mensen met (Z)EV(M)B en dementie weer een stap vooruit hebben geholpen. De grote opkomst, de mix van bezoekers en de vele positieve reacties op het congres maken duidelijk dat het voor veel mensen een boeiende dag geweest is. Een dag met waardevolle informatie voor familie, begeleiders én behandelaren.

Presentaties teruglezen? Meer achtergrondinformatie? Of de kennismodules uitproberen? Je vindt het op vb-dementie.nl

 

Foto's

  • Delen

Kenmerken


Categorieën
Hoofdgebieden Gehandicaptenzorg
  • Delen