Doorbraak in onderzoek naar slaapapneu bij mensen met downsyndroom

16 december 2022

Afgelopen woensdag wijdde de Leeuwarder Courant een mooi artikel aan het WatchPAT-onderzoek van de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) van Alliade. Kan de WatchPAT worden ingezet bij mensen met downsyndroom zodat op een eenvoudige, laagdrempelige manier kan worden vastgesteld of ze slaapapneu hebben? Ja, zo blijkt uit het onderzoek.

Waarom geen regulier slaaponderzoek?
Bijna 80% van de mensen met downsyndroom heeft slaapapneu. Vaak wordt dit niet gediagnosticeerd omdat een slaaponderzoek in een slaapcentrum of ziekenhuis voor hen te belastend is.

Wat is de WatchPAT?
De WatchPAT bestaat uit een polshorloge, vingerprobe en borstsensor. De cliënt slaap er één nacht mee, gewoon thuis in zijn eigen vertrouwde bed. Het apparaatje meet onder meer de slaaptijd, lighouding, snurkintensiteit en zuurstofverzadiging in het bloed. Aan de hand van deze gegevens kan de arts of verpleegkundig specialist vaststellen of de cliënt slaapapneu heeft.

Accepteren mensen met downsyndroom de WatchPAT?
Het was de vraag of mensen met downsyndroom de WatchPAT accepteren en er minimaal 4 uur mee kunnen slapen, wat nodig is voor een bruikbare meting. En ja, dit blijkt het geval, constateerden de onderzoekers van PWO. Zo’n twee derde van de mensen met downsyndroom accepteert het apparaatje en slaapt er lang genoeg mee, zodat kan worden vastgesteld of er sprake is van slaapapneu.

Waarom is de diagnose van belang?
Slaapapneu kan veel invloed hebben op de gezondheid en kwaliteit van leven. Het vergroot onder meer het risico op diabetes, schildklierproblemen, hersenbloedingen- of infarcten en hartproblemen. Hiernaast kan het leiden tot stemmingswisselingen, concentratieproblemen en een verhoogde kans op overlijden.

Een diagnose is belangrijk, want dan kan een behandeling worden ingezet en is er begrip als de cliënt overdag moe is, in slaap valt, niet aan activiteiten wil meedoen of geïrriteerd reageert.

Ook kan de diagnose helpen bij het uitsluiten van aandoeningen die soortgelijke klachten met zich kunnen meebrengen, zoals dementie, dat bij ouder wordende mensen met downsyndroom (net als slaapapneu) bijzonder vaak voorkomt. Door de inzet van de WatchPAT is dit nu een stuk makkelijker.

Hoe zet Alliade de WatchPAT in?
Op basis van de uitkomsten van het onderzoek besloot Alliade de WatchPAT structureel in te zetten binnen de Alliade screening downsyndroom (ASDS), een multidisciplinair screeningsprogramma in Friesland voor veroudering en dementie bij mensen met downsyndroom.

Meer weten?
De pdf van het artikel in de Leeuwarder Courant vind je hieronder bij Bestanden/Downloads. Meer over het onderzoek lees je op de projectpagina van het onderzoek.

Bestanden/Downloads

  • Delen

Kenmerken


Categorieën
Hoofdgebieden Gehandicaptenzorg
  • Delen