Mooie, inspirerende en drukbezochte Kennisdagen

4 juli 2023

Met een daverend applaus voor het energieke optreden van slagwerkgroep Syncoop sloten we zaterdagmiddag de Alliade Kennisdagen af. Naast de Kennisdag voor zorgmedewerkers (30 juni) was er dit jaar voor het eerst ook een Kennisdag voor familieleden, vrijwilligers, vrienden en buren van mensen die zorg van Alliade ontvangen (1 juli).

Samen elke dag een beetje beter

‘Samen elke dag een beetje beter’, dat is de ambitie van Alliade. Nieuwe kennis is onmisbaar om cliënten goede zorg te kunnen bieden. Veel van die nieuwe kennis ontwikkelt Alliade zelf, binnen de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO). Tijdens de Kennisdagen vertelden verschillende onderzoekers over belangrijke, actuele onderwerpen in de gehandicapten- en ouderenzorg en over de onderzoeksprojecten waarmee zij de kwaliteit van zorg willen verbeteren.

Zorgprogrammering

In de ochtend was er een welkomstwoord door de raad van bestuur. Gevolgd door een quiz waarmee bezoekers konden testen hoeveel ze al weten over de onderwerpen die later op de dag aan bod zouden komen. Hierna namen Robert Jan Luinstra (programmamanager) en Marieke Groen (gedragskundige) iedereen mee in hun uitleg over zorgprogrammering, waarmee Alliade de kwaliteit van zorg verder wil verbeteren. Ook riepen ze de bezoekers op om met hen mee te denken en aan te geven hoe zij bij de zorgprogrammering betrokken willen worden.  

Stimuleringsprijs en Scriptieprijzen

Later in de ochtend werden de PWO Stimuleringsprijs (vrijdag) en de PWO Scriptieprijzen (zaterdag) uitgereikt. De winnaars van 2023:

Stimuleringsprijs: gedragskundige-onderzoeker Aurora Ulgiati voor haar sterke groei als onderzoeker en haar grote inzet voor verschillende onderzoeksprojecten, vooral op het gebied van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking.

Scriptieprijs ouderenzorg: geriatriefysiotherapeut José Themmen voor haar scriptie over de informatievoorziening in de geriatrische revalidatiezorg van Alliade.

Scriptieprijs gehandicaptenzorg: gedragskundige Sophie de Jager voor haar scriptie over de praktische toepasbaarheid van methodieken voor de begeleiding van mensen van mensen met een verstandelijke beperking.

Workshops en pubquiz

Hierna waren er vijf workshopsrondes, waarbij de bezoekers steeds konden kiezen uit verschillende thema’s: LVB, downsyndroom, (Z)EV(M)B, verstandelijke beperking en dementie, ouderenzorg en doelgroepoverstijgende onderwerpen, zoals slikproblemen, gezonde leefstijl en mondzorg. Later in de middag waren er leuke prijzen te winnen bij de spannende pubquiz waarbij teams de strijd met elkaar aangingen.

Geweldige optredens van cliënten

De goede sfeer tijdens de Kennisdagen was ook voor een groot deel te danken aan de geweldige optredens van cliënten. Vrijdag wist Dennis Breidenbach het publiek te raken met mooie liedjes die hij recht uit het hart zong. Zaterdag ging er een lange polonaise door de hele zaal dankzij de feestelijke nummers van koor Buitengewoon. Beide Kennisdagen werden afgesloten door het energieke slagwerk van Syncoop.

Informatiemarkt

Tussendoor konden de bezoekers zich laten informeren op de informatiemarkt. Bijvoorbeeld over de Ondernemingsraad, de Centrale Cliëntvertegenwoordigersraad, vrijwilligerswerk binnen Alliade, de personeelsbibliotheek, communicatiehulpmiddelen voor cliënten, gezonde leefstijl, geestelijke verzorging, de vertrouwenspersoon Wzd en de opleidingsmogelijkheden binnen Alliade.

Kennisdag gemist?

Kon je er niet bij zijn? Op deze pagina kun je de presentaties van alle sprekers rustig doornemen en de sfeer proeven door foto's te bekijken. 

Tot volgend jaar!

We kijken terug op twee mooie, inspirerende en drukbezochte dagen. Op naar de Kennisdagen van 2024! We hopen je daar te zien.

  • Delen
  • Delen