Eerste PWO Kafee: veel mooie gesprekken

29 september 2022

Veertig belangstellenden, veel uitleg, veel herkenning, veel vragen en veel mooie gesprekken. Dat was in het kort het eerste PWO Kafee dat woensdag 28 september plaatsvond in café De Rustende Jager in Oldeholtpade.

Praktijkgericht: in gesprek met familieleden
De onderzoeken van PWO zijn altijd praktijkgericht. Dat betekent dat ze altijd voortkomen uit een vraag of probleem uit de dagelijkse praktijk en dat de uitkomsten altijd moeten bijdragen aan de kwaliteit van leven van cliënten en aan de kwaliteit van de zorg die zij ontvangen. Het houdt ook in dat we het belangrijk vinden om over onze onderzoeken te vertellen. Door zorgprofessionals te informeren, maar ook door familieleden van cliënten uitleg te geven en met hen in gesprek te gaan. Dat laatste doen we in het PWO Kafee.

Kennisquiz, presentaties, informatietafel
Op woensdag 28 september vond in Oldeholtpade het eerste PWO Kafee plaats, met als thema downsyndroom. Veertig belangstellenden deden mee aan de inleidende kennisquiz en volgenden met veel belangstelling de presentaties over de Alliade screening downsyndroom, het laagdrempelig vaststellen van slaapapneu, het kiezen van de juiste ondersteunende communicatie en het signaleren van slikproblemen. Ook voor de goed gevulde informatietafel was veel interesse.

Blij dat jullie dit organiseren
‘Ik ben blij dat jullie dit organiseren,’ klonk het meermaals. Familieleden vonden het prettig om te worden bijgepraat over onderzoeken die voor hun naaste met downsyndroom van belang zijn. De presentaties riepen vaak herkenning op omdat veel bezoekers zelf aan een of meerdere onderzoeksprojecten hebben meegewerkt. Daarnaast was er veel ruimte voor vragen en het delen van persoonlijke ervaringen. Dit leidde tot mooie gesprekken, niet alleen tijdens het officiële programma, maar ook in de pauze. We kijken terug op een geslaagde avond, die zeker voor herhaling vatbaar is.

Volgend PWO Kafee: slikproblemen
In het voorjaar van 2023 vindt het volgende PWO Kafee plaats, met als thema slikproblemen. Tijdens deze avond vertellen logopedist-onderzoekers waarom slikproblemen veel voorkomen bij mensen met een verstandelijke beperking en hoe we ervoor kunnen zorgen dat we deze slikproblemen tijdig signaleren, zodat cliënten tijdig de juiste eet- en drinkadviezen (en zo nodig de juiste behandeling) krijgen. Ook dan is er natuurlijk veel gelegenheid voor vragen en persoonlijke ervaringen.

Meer weten?  
Wil je meer weten over onze onderzoeken rondom downsyndroom? Kijk dan verder op de PWO-website.

Foto's

  • Delen

Kenmerken


Categorieën
Hoofdgebieden Gehandicaptenzorg
  • Delen