Goede communicatiediagnostiek voor mensen met downsyndroom

28 april 2023

Om iemand met downsyndroom goed te kunnen ondersteunen, is het belangrijk om goed aan te sluiten bij zijn of haar communicatieniveau. Maar wat is dit communicatieniveau precies en met welke communicatiehulpmiddelen kan de cliënt het best uit de voeten? Logopedist-onderzoekers Eline Hornstra en Gerda Pavlis-Maldonado inventariseerden de beschikbare diagnostische instrumenten en keken in hoeverre ze geschikt zijn voor mensen met downsyndroom. Deze week verscheen hun artikel hierover bij Orthopedagogiek: Onderzoek en Praktijk.

Trial-and-error
Mensen met downsyndroom hebben een verminderde of vertraagde taalontwikkeling. Hierdoor is het voor hen vaak lastig om taal te begrijpen en zich met taal te uiten. Ondersteunde communicatie, met bijvoorbeeld foto’s of picto’s, kan helpen. Maar hoe kies je de juiste communicatiehulpmiddelen? In de praktijk gebeurt dit vaak op basis van trial-and-error, omdat niet duidelijk is hoe je meteen een goed afgewogen keuze kunt maken.

Geschikte diagnostische instrumenten?
Om direct de juiste communicatiehulpmiddelen in te kunnen zetten, is goede diagnostiek van belang. Maar passende diagnostische instrumenten lijken er voor mensen met downsyndroom niet te zijn. Met een literatuuronderzoek inventariseerden Eline en Gerda de beschikbare instrumenten en keken ze in hoeverre deze toepasbaar zijn bij mensen met downsyndroom. De resultaten verwerkten ze in een artikel, dat deze week online verscheen bij Orthopedagogiek: Onderzoek en Praktijk.

Hoe verder?
In het tweede deel van het onderzoek gaan Gerda en Eline in de praktijk de toepasbaarheid toetsen van het instrument dat in het literatuuronderzoek als meest geschikt naar voren kwam.

Meer weten?

  • Het artikel vind je onderaan deze pagina bij Bestanden/Downloads.
  • Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de projectpagina over ondersteunde communicatie bij mensen met downsyndroom.

Foto: Martine Sprangers Fotografie

  • Delen

Kenmerken


Categorieën
Leeftijdscategorieën Volwassenen
Hoofdgebieden Gehandicaptenzorg
  • Delen