Dysfagiecongres

Dysfagiecongres Laat ze niet stikken!

Op donderdag 30 mei organiseert Alliade het dysfagiecongres Laat ze niet stikken! Lancering van het Screeningsinstrument voor Dysfagie bij mensen met een Verstandelijke Beperking (SD-VB)

Op donderdag 30 mei organiseert Alliade het dysfagiecongres Laat ze niet stikken! Lancering van het Screeningsinstrument voor Dysfagie bij mensen met een Verstandelijke Beperking (SD-VB)

Marloes Schüller-Korevaar en Susanna van der Woude ontwikkelden een screeningsinstrument waarmee begeleiders snel en eenvoudig het risico op slikproblemen in kaart kunnen brengen bij mensen met een verstandelijke beperking. Hiervoor deden de logopedisten zeer uitgebreid onderzoek bij deze doelgroep.

Na jaren hard werken wordt het Screeningsinstrument Dysfagie bij mensen met een Verstandelijke Beperking (SD-VB) feestelijk gelanceerd op het dysfagiecongres Laat ze niet stikken! En jij kunt daar bij zijn.

Datum:     donderdag 30 mei 
Tijd:          13:00 - 17:00
Locatie:    Zalencentrum De Rank
                  Kerkstraat 49, Wolvega
Kosten:     gratis

Programma

We starten de middag met de Grote Dysfagiequiz, gevolgd door twee presentaties die uitgebreid ingaan op de ontwikkeling van het SD-VB en het cyclisch dysfagiewerkproces. Daarnaast zijn er keuzeworkshops over IDDSI, casuïstiek en de manier waarop jouw organisatie een cyclisch dysfagiewerkproces kan opzetten. Hoogtepunt van het congres is de feestelijke lancering van het SD-VB. We sluiten af met een borrel.

 

Het onderzoek

De vakgroep logopedie van Alliade gehandicaptenzorg vermoedde dat veel slikproblemen niet werden gesignaleerd, maar periodiek screenen van alle cliënten door logopedisten is niet haalbaar. Daarom begonnen Marloes en Susanna hun onderzoek naar slikproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking, met als doel het ontwikkelen van een eenvoudig screeningsinstrument waarmee begeleiders de risico's van de cliënt in kaart brengen.